Изпращането на препоръчан колет до 1 килограм с предимство у нас вече ще ни струва 2.15 лв. Същата сума ще дадем за печатно произведение или малък пакет, който искаме да изпратим с препоръка, показва проверка на „Монитор“ в сайта на „Български пощи“ ЕАД.

Ако изпратим без предимство, то цената пада със 70 ст. За чужбина същата услуга варира между 17 и 20 лв. в зависимост от крайната дестинация.

Новите цени влизат в сила от 1 ноември. Промените ще обхванат кореспондентските пратки, печатните произведения и малките пакети „със или без предимство“ за страната и за чужбина. Освен това в допълнителната универсална пощенска услуга „препоръка“

за чужбина също ще има увеличение.


Средното поскъпване при международните пратки – писма, малки пакети и печатни произведения „без предимство“, е около 15%, като в тегловите стъпки за пратки над 1 кг цените се запазват и нямат промяна. За препоръчаните пратки за чужбина, които са пратки „с предимство“ във формат Е, изменението на цената е между 7 и 20%. При препоръчаните пратки цените за тегловите стъпки над 1 кг също се запазват.

Услугата „препоръка“ поскъпва от 4 лв. на 4,90 лв.


Причината за това е увеличението на дължимата стойност за доставка на препоръчана пратка в чужбина, определена във Всемирната пощенска конвенция, посочиха от "Български пощи". Пратките за страната също ще поскъпнат, като средното изменение на писмовните пратки (писма, малки пакети и печатни произведения) „без предимство“ e 6,9%. Увеличението в цената на писмовните пратки „без предимство“ във формат Е (големи) е средно 15%. Същото е и увеличението на цените на писмовните пратки „с предимство“ и в 3-те формата.

От дружеството поясниха, че причина за промяната в цените е изменението във възнагражденията за доставка на международни писмовни пратки на чуждите пощенски администрации. Според „Български пощи“

увеличението е в рамките на инфлацията


като напомниха, че през 2019 г. минималната работна заплата у нас се увеличи на 560 лв., а догодина тя ще стигне 610 лв.

Промяна на тарифите обаче няма да има за най-масово използваните услуги: непрепоръчана кореспондентска пратка "без предимство" до 50 г, открита пощенска картичка "без предимство", препоръчани писмовни пратки "с предимство" над 1 кг за чужбина; вътрешни и международни колетни пратки, допълнителната услуга "обявена стойност" за страната и чужбина. Без промяна е и цената на услугата "препоръка" за страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки десети кантар ни удря в грамажа (ТЕМАТА)

Всеки десети проверен кантар ни удря в грамажа, защото не съответства на законовите изисквания. Това са установили проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в магазини, на пазари и тържища в цялата страна.

A1 стартира с продажбите на сгъваемия Samsung Galaxy Z Flip

След дълго очакване започнаха и официалните продажби на Samsung Galaxy Z Flip – първият сгъваем смартфон на Samsung с разгъване тип мида (флип). Устройството, което беше представено на бляскава церемония на 11 февруари заедно с новите флагмани от S20 серията на Samsung, вече може да бъде закупено от А1.

БАБХ затвори цех за разфасоване на птиче месо в Луковит

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит. За унищожаване са насочени 82 тона и 461 кг птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност. Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване.