0

С илвето да има нормално детство. Това е нашата най-голяма мечта. Думите са на бащата на детето Жико Лишков. Дъщеричката му Силвия Лишкова е вече на година и пет месеца. Получила е увреждания по време на раждането си, които според специалистите биха могли да бъдат преодолени до нейната 3-годишна възраст.

Силвето да има нормално детство. Това е нашата най-голяма мечта. Думите са на бащата на детето Жико Лишков. Дъщеричката му Силвия Лишкова е вече на година и пет месеца. Получила е увреждания по време на раждането си, които според специалистите биха могли да бъдат преодолени до нейната 3-годишна възраст.

За целта обаче семейството се нуждае по около 2000 евро на месец, които са непосилни за тях. Силвия е второто дете в семейството. По време на раждането, което е било нормално, матката руптурира и бебето попада в коремната област. Когато е извадено, е било реанимирано веднага и интубирано. Било е поставено в кувьоз, но минутите, в които е останало без кислород, са оказали негативно влияние. „Борим се с последствията – увреждания в нервната система, но за щастие това е обратимо. Надяваме се, че детето може да го преодолее до третата си годинка“, казва бащата. По думите му буквално от третия месец на бебето са започнали да го водят на рехабилитации. „Бяхме в центрове в София, в Пловдив, частни рехабилитатори идваха вкъщи. Ежедневно се правят упражненията от професионалисти и от нас“, обяснява още Лишков.

Това лято родителите разбрали за рехабилитационен център в Гърция, близо до Катерини. „Центърът е на българка и до момента сме били на четири курса, всеки от които продължава около 10-14 дни – колкото издържи детето. Следващата седмица в събота заминаваме за петия курс“, разказва Жико Лишков.

Именно ежедневните и ежемесечни рехабилитации биха помогнали най-много на малката Силвия, така че след време тя да има нормално детство и живот. Телковото решение на бебето е „Специфични разстройства в развитието на двигателната функция“. Наред с това тя има проблем и с храненето, защото не може да дъвче. Обикновено, щом е забавено двигателното развитие, се забавя и движението на езика, а оттам и говора. Поради тежката диагноза се налага детето да посещава и хранителен терапевт.

„Силно вярваме, че чудеса наистина се случват! Животът на нашето дете започна трудно, но знаем, че ще продължи с лекота. Вярваме, че с ваша помощ ще успеем и финала на тази история ще завърши с едно тичащо и усмихнато дете“, пише майката на детето. В края на октомври Силвия се е върнала от проведен рехабилитационен курс в Гърция. Вследствие на проведените процедури детето вече има груба моторика в раменния пояс. „Силвето успешно мести ръчички с вдигната глава. Преди това беше невъзможно“, казват родителите. Бащата уточнява, че Силвия е съхранена интелектуално. „Когато рехабилитаторката й показва различни плюшени играчки и я кара да открие кравата, детето се опитва да я посочи. Реагира на имена, умна е, но трябва да се възстанови нервната система. Реагира и ако й кажеш :“Дай ръчичка“, разказва Жико.

В помощ на момиченцето потребителите в социалната мрежа, в страничката „Заедно за Силвия“, организират и благотворителен базар.

Банковата сметка и пейпалът за дарения в помощ на Силвия Лишкова:

Банка ДСК

IBAN: BG96STSA93000028307812

BIC: STSABGSF

Титуляр на сметката: Силвия Жикова Лишкова

или чрез https://paypal.me/helpsilviabg