Снимки

Болниците ще имат право да купуват нови и интовативни лекарства без обществена поръчка, ако няма друга алтернатива за пациентите. Това решиха депутатите от Народното събрание с гласуване на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки.

Въпросните лекарствени продукти са описани и в член 266 а, алинея 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина. Те са предназначени за случаите, в които за дадено заболяване няма регистриран медикамент в България, но пък има такъв в други страни от Европейския съюз. В мотивите на законопроекта е отбелязано, че „промяната има за цел да осигури навременното лечение на пациенти, чиито заболявания са без налична терапевтична алтернатива на територията на нашата страна“.

Сега Законът за лекарствените продукти предвижда, че когато дадено лекарство не се разпространява на българския пазар и то е единствена опция за лечение на дадено заболяване, то може да се внесе и прилага за нуждаещите се пациенти, ако е разрешено за употреба в друга страна-членка на ЕС и у нас. Всяка година по предложение на болниците се утвърждава списък с въпросните медикаменти и те се доставят за нуждаещите се пациенти. Българският фармацевтичен съюз изцяло подкрепя предложената нормативна промяна Към момента в списъка на Закона за лекарствените продукти са включени 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки, което при над 7 000 разрешени за употреба лекарствени продукти в България е изключително ограничено като бройка.

Промяната в ЗОП категорично е в полза на пациентите, тя трябваше отдавна да бъде предприема. Това коментира за „Монитор“ директорът на Университетската болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев и поясни, че от въпросните лекарства се ползват предимно засегнати от редки, но тежки заболявания, които изискват непрекъснато лечение. Достъпът до тези медикаменти ще е много по-бърз, а за тези хора всеки ден без лечение е рисков, допълни той.

Д-р Дечев обаче прогнозира, че броят на тези пациенти ще расте, тъй като медицинската наука открива и дефинира все поивече редки заболявания. Сега се приема, че вероятността за тях е 1:1000, което при 7 млн. души население означава 35 хил. сн редки заболявания.

Необходима е превенция, като още в ранния стадий на бременността се правят генетични изследвания и анализ и при риск за плода, хората да вземат мерки, ако желаят, каза още д-р Дечо Дечев.

Като положителна стъпка оцени промяната и Пациентската организация „Заедно с теб“, в която членуват представители на няколко други организации и сдружения на хора със заболявания.

Това са животоподдържащи лекарства, чиито прием не бива да се прекъсва, те се приемат през целия живот. Цената им варира от 1 000 до 200 000 лева,коментира нейната председателка Пенка Георгиева. Една обществена поръчка би забавила доставката на даден медикамент 3-4 месеца и то, ако няма обжалване за нея, допълни тя.

Георгиева, която е и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца посочи, че голяма част от въпросните медикаменти са именно за деца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

9 примера за това как сами влияем на сивото си вещество

Неоспорим факт е, че мозъкът е най-загадъчният човешки орган. Учените непрестанно научават за него все нови и нови факти, но въпреки това неизвестните остават много. Руският интернет портал AdMe.ru разказва за най-ярките открития с сферата на изучаването на мозъка.

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.