Снимки

- Доц. Петрунова, бяхте назначена за директор на Националния исторически музей, докато длъжността бъде заета с конкурс. С какви нагласи поемате ръководството?

- Нагласите са ми изцяло положителни и се надявам да допринеса за развитието на музея.

- Какви политики смятате да запазите от предшественика си Божидар Димитров?

- Както е обичайно, не само за Националният музей, но за всички структури, в които настъпва промяна на ръководството, се изисква техническо време, в което новият ръководител да се запознае със ситуацията. Обичайно се прави и проверка от Министерството на културата, и едва тогава ще мога да говоря за някакви промени и изменения. Рано е да се правят заявки, но трябва да отбележа, че общият стил на музея е добър, имиджът му е добър, той изпълнява ролята си на национална структура и се приема добре от обществото. Направеното от времето на Божидар Димитров е добро, смятам да го продължа и запазя. А всичко, което трябва да се осъвремени, подобри или коренно да се промени, ще се случи. Няма да има резки и необмислени действия.

- Всъщност проф. Божидар Димитров често се включваше в дебати и беше отворен към медиите. Как ще практикувате вие самата?

- Аз съм доста по-различна. Разбира се, иска ми се да продължа контакта с медиите, защото този музей се нуждае от реклама, от популяризиране на всичко, което се прави. За разлика от мен Божидар Димитров е по-ангажиран политически човек. Аз никога не съм членувала в партия, макар че си имам лични пристрастия, но смятам да работя за една обща кауза, след като поемам ръководството на такъв национален музей. Независимо коя партия управлява, е редно музеят да бъде на всички българи. В този смисъл ще се въздържам от политически коментари, без да пренебрегвам основната дейност на музея – опазване, съхранение и популяризиране на културното ни наследство.

- Бихте ли инициирали законодателни промени точно във връзка със запазването на културното ни наследство?

- За съжаление това не зависи от директора на НИМ. Всички законодателни промени се инициират от Министерството на културата или от парламента. Когато бъдат предлагани такива проектозакони, ще се запознавам подробно с тях и ще изразявам мнението си.

- Какво ви е мнението за бутафорните реставрации?

- Не смятам, че има такива. Този израз се използва неправилно в обществото. Няма такова нещо като бутафорна реставрация. Има правилна, добра и неправилна реставрация. Там, където има добър авторски и строителен контрол, се получават добри реставрации и имаме хубави примери в това отношение. А където работата е некачествена, независимо в кое от звената е, имаме неправилна реставрация. Одобряването от страна на Института за паметници на културата е една част от веригата, ако след това строителната фирма или подизпълнителят не спазят тези указания, които са възложени в проекта, може да се допуснат грешки. Например да се употребят различни материали или да се направи неточно изпълнение на отделните детайли, което може да доведе до лош краен резултат. Как ще изглежда един реставриран паметник, зависи от първоначалния анализ на всички данни, които се предоставят. Националният институт за недвижимо културно наследство трябва да каже дали е правилно направена аналитичната част.

- Кажете кое според вас е най-голямото археологическо откритие за тазгодишния сезон?

- Отчетите на всеки археологически сезон протичат в периода февруари-март. Няма как да съм запозната с всички открития, които са направили колегите. Но според мен голямо археологическо откритие за сезона е нефритена катарама, която разкрихме с моя екип на Калиакра. Тя е изключително интересна, защото досега у нас не е откривана подобна находка. Тя е от времето на династията Юан от края на 13-14-и век. Абсолютно съм сигурна, че има и други интересни неща. Не подценявам откритията на колегите. Мисля, че в римските проучвания на Сексагинта Приста имаше доста интересни неща. Мога да коментирам всичко едва когато колегите дойдат със своите резултати.

- Достатъчни ли са парите, които се отделят за археология?

- В никакъв случай. Финансирането, което археолозите в страната искат, е от порядъка на 3,5-4,5 млн. лв. Парите за археология години наред бяха 500 хил. лв. По времето на нашия кратък мандат бяха увеличени с още толкова благодарение на настояване на Министерството на културата и добрата работа с тогавашната комисия по култура в парламента. Беше ни обещано, че финансирането поетапно ще бъде увеличено. Сега много се радвам, че последното ръководство на Министерството на културата успя да извоюва още 500 хил. лв.

- Как могат да се привличат млади кадри към археологията?

- Това е един много интересен въпрос и сигурно очаквате да кажа, че с пари. Парите в никакъв случай не са маловажен фактор. Много са ниски заплатите в някои структури, например в Археологическия институт при БАН, по-добри са възнагражденията в музеите, но това не е достатъчно. Но за да стане някой археолог, той трябва да има вътрешна аргументация. Разбира се, трябва да има и една адекватна оценка на цялото общество, разбирайки, че тези хора в крайна сметка работят за България.

- Какви изложби предвиждате в НИМ?

- Сега правим рекапитулация на края на година и ще изготвим план за работа през 2018 г., където всички отдели ще ми представят своите предложения. Те ще бъдат обсъдени на колегията на музея. Тогава ще можем да решим какво е възможно да се осъществи финансово и, разбира се, да е съобразено с предстоящи събития като председателството на страната ни, годишнини, които трябва да се отбележат и т.н. Винаги има интересни нови неща и ще правим гъвкава политика, така че да се отразят всичко най-важни национални дати. Много ми се иска да направя зала, в която да представя седемте обекта на България, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Може и да е временна изложба, но пак след разговори с колегите ще стигнем до решението дали това може да се случи. То ще бъде интересно и за председателството. Посещавайки националния музей, гостите да могат на едно място да видят какво светът е оценил.

- Като временен директор смятате ли да се явите на конкурса за позицията?

- Имам желание, но е рано да се каже. Предполагам, че ще се проведе след няколко месеца и дотогава ще преценя. Ако видя, че съм полезна, ще се явя.

 

Визитка:

 

Доц. Бони Петрунова е признат археолог

Била е зам.-министър на културата, зам.-директор на Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ-БАН), ръководител на секцията по средновековна археология при института
Ръководител е на повече от 50 археологически експедиции

Автор е на повече от 200 книги, статии, монографии, научнопопулярни публикации
Тя заема поста на досегашния директор на музея Божидар Димитров, който се пенсионира
 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.