Номинирането на още четири национални резервата (“Централен Балкан”, “Сребърна”, “Червената стена” и “Узунбуджак” за обявяването им за биосферни от ЮНЕСКО е добра новина. Със съществуващите вече 17, страната ни ще се превърне във водеща по опазване на природата в Европа. Ясно е, че това ще донесе липсващите досега средства за подобряване на екологията на представящите резерватите общини. Тези пари националният бюджет трудно би отпуснал. Със сигурност ще създадат и нови работни места. Въпросът е обаче дали няма да се случи като в народната поговорка – вместо да се изпишат веждите да се избодат очите. Както се случва в Пирин, където от години се води безсмислена битка между искащите поминък местни жители и мними “еколози”, превърнали призванието си във финикийски знаци. Специално за “Централен Балкан” отсега има недоволни – алпинисти вече протестираха, заради затварянето на една от техните любими катерачески стени. Оказа се, че никой не се е допитал до тях. Затова е добре да не се стига до криворазбрана екология. За да не се създават нови конфликтни огнища, които да блокират както опазването на природата, така и туристическия бизнес, още от сега да се обсъдят както ползите, така и щетите, които ще бъдат нанесени. Природата е за всички, а не само за избрани “набедени” природолюбители.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.