Снимки

Централите концентриращи слънчева енергия (CSP) може да са важна част глобалната стратегия за възобновяема енергия, но развитието често е насочено към увеличаване капацитета и размера на съоръженията. Нов дизайн от Националните лаборатории Сандиа (Sandia National Laboratories) подобрява ефективността на по-малките централи, посредством нов приемник, който може да абсорбира повече слънчева светлина.

При фотоволтаичните електроцентрали панелите поглъщат слънчевата светлина и директно я преобразуват в електричество, докато CSP централите използват голям брой огледала, наречени хелиостати, които отразяват слънчевата светлина върху приемници. Фокусираната светлина загрява течност в приемните панели, произвеждайки пара, която след това задвижва турбина създаваща електроенергия.
Обикновено тези приемници се състоят от тръби подредени в плоски панели или цилиндри, но тези дизайни не улавят 100 процента от светлината. За тази цел екипът на Sandia усъвършенства дизайна на приемника, като вместо плосък, новият дизайн на панелите има специфична форма, улавяща повече от постъпващата слънчева светлина.

„Когато светлината е отразена от равна повърхност, тя изчезва”, казва Клиф Хо, машинен инженер в Sandia. „При приемник плосък дизайн, пет или повече процента от отразената концентрирана слънчева светлина се губи, така че ние конфигурирахме панелите с тръби в радиален модел, който улавя светлината от различни ъгли, искахме светлината да се отразява към вътрешността на приемника и се абсорбира, подобно на стените на звукоизолирана стая.
Инженерите казват, че новият дизайн прави приемниците с до 20% по-ефективни при поглъщането на слънчева светлина във сравнение със настоящите системи. Новите приемници може да бъдат 3D отпечатани от  никелова сплав наречена Inconel 718, което прави производството им сравнително бързо и евтино.

Екипът е изпробвал приемниците с въздух, въглероден диоксид и хелий, които преминавайки през тръбите захранват турбината, но дългосрочната цел е да се използва  суперкритичен въглероден диоксид (sCO2), което е гореща полутечна форма на газа, под високо налягане.
Комбинирането на суперкритичен въглероден двуокис с новия дизайн на приемника би направило малките CSP централи, с капацитет от 1 до 10 MW по-достъпни и ефективни. Тези съоръжения с по-малък мащаб могат да бъдат използвани за захранване на отделни райони.
Новите приемници са разработени по проект между Института за изследване на слънчевата енергия за Индия и лабораториите SERIIUS в Съединените щати.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.

IBeat Heart Watch може да призове спешна помощ

Умен часовник спасява живот

IBeat Heart Watch може да призове спешна помощ

Съществуват безброй интелигентни часовници, които позволяват на потребителите да следят сърдечния си ритъм. IBeat Heart Watch също следи сърдечния ритъм, но може и да извика помощ, ако засече, че нещо не е наред.