197 храма възкръснаха с европари (ТЕМАТА)

197 храма възкръснаха с европари (ТЕМАТА)

Ремонтите са за последните 8 години по селската програма, инвестициите достигат 69,4 милиона лева

197 храма са обновени в последните 8 години с пари по Програмата за развитие на селските райони, като инвестициите досега се равняват на над 69,4 млн. лв., сочи информация, предоставена от ДФ „Земеделие“, предоставена на „Монитор“.

Изпълнението на проекти за ремонт на храмове по програмата започва

почти цели 5 години след приемането ни в ЕС.

Първите договори са връчени седмица преди края на октомври 2011 г. и одобрените субсидии за тях са на обща стойност от 1 951 590 лв., като голяма част от тях са за проекти в Северозападна България. Два от тях - във видинската община Брегово. Първият бе за реконструкция на храм „Успение Богородично“ в общинския център, а вторият - за църквата „Свети Великомъченик Георги“ в с. Делейна. В първата група бе храмът „Свети Георги Победоносец”, гр. Брезник, и църквата „Свети Великомъченик Георги” в Белоградчик. С обновяването на Девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица” в с. Ресилово, община Кюстендил, бе предвидено изграждането и на парк за отдих, сцена, детски кътове за игра, чешма с мостче и извършено цялостно озеленяване. Първият храм, обновен по селската програма, е църквата "Св. Великомъченик Георги" в Белоградчик. Проектът е завършен и окончателно платен през 2013 г., а общата му стойност е 461, 700 лв.

В миналия програмен период субсидиите се отпускаха по мярката за „Обновяване и развитие на населените места” по ПРСР 2007-2013 г. и по нея са били договорени 187 проекта, но

само 182 от тях са платени,

на обща стойност от 62 млн. лв.

В новия програмен период (2014-2020 г.) европарите се отпускат по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата”. Досега за възстановяване на манастири и религиозни храмове сa договорени 89 проекта на стойност близо 50,6 млн. лв. в цялата страна. От тях вече са изпълнени 15 на стойност 7,4 млн. евро.

След 2011 г. с най-голям размер на изплатената субсидия е проектът за обновяването на църквата при храм „Св. Вмчк. Димитър“, в община Смядово, Шуменско. Общата стойност на изплатената субсидия е 948 000 лв. Единственият одобрен и финансиран проект в Софийска област е на храм "Св. Ап. Петър и Павел", в село Несла, община Драгоман, като за него са отпуснати като субсидия 287 490 лв. Двата проекта са осъществени в първия програмен период.

След окончателно плащане на реализираните проекти от ДФ „Земеделие“ са извършени проверки на място, които обхващат 4,39% от изплатените средства по всички проекти на местни поделения на вероизповедания.

Със заключения за съмнения

за измами са 40 от проверените,

като 35 проекта от тях са за стария програмен период. Всички те са подадени за разследване на компетентните органи.

Най-честите нарушения са свързани с неизпълнение на планираните работи по проекта от страна на изпълнителите, а същевременно пред ДФЗ са представени документи, включително количествено-стойностни сметки, доказващи извършването им, отчитат от разплащателната на агенция. Констатирани са по-малки количества за някои позиции от количествено-стойностните сметки към проектната документация. Общият размер на наложените санкции под формата на недоплащане на сумите по проектите е 840 хил. лв.

Още по темата четете в хартиеното издание на в. "Монитор"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.