197 тийнейджъри от Пловдив, навършили 16 години, ще работят през лятната ваканция тази година с разрешение от местната Инспекция по труда. Това съобщи шефът на инспекцията за Агенция „Монитор” инж. Атанас Чернаев.

„Толкова разрешения за работа на непълнолетни лица сме издали до момента. Изискването е работодателят да подаде документи в Инспекцията по труда, а от родителите на децата се изисква да дадат разрешение и да представят пред фирмата, в която ще работят децата им, медицинско”, обясни той.

Фирмите трябва да подадат до Инспекцията по труда искане на основание чл. 302, ал. 2/чл.303, ал.3 от Кодекса на труда за издаване на разрешение за приемане на работа на непълнолетни лица. Заедно с този документ работодателите трябва да представят още няколко, като например описание на вида работа, която ще извършва непълнолетният младеж, както и резултатите от оценката на риска, на който може да бъде изложено хлапето. Сред набора документи е и медицинско за постъпване на работа, което се издава от личния лекар на непълнолетния работник.

По думите на инж. Чернаев работните места, за които младежите са се цанили да се трудят срещу заплащане в Пловдив през юли и август, са предимно за бармани и сервитьори. Това е и най-предпочитаната работа за хлапетата, които по този начин няма да се шляят през ваканцията и ще изкарат малко джобни.

По темата: работа
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В спектакъла на Вавилонската кула вложени 3 198 312 лв.

7 нарушения при откриването на "Пловдив-Европейска столица на културата"

В спектакъла на Вавилонската кула вложени 3 198 312 лв.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри седем нарушения при провеждането на откриващата церемония на 12 януари 2019 г. за „Пловдив-Европейска столица на културата“.

До 5 бона глоба за цех, топил пластмаси

С до 5 000 лева може да олекне бюджетът на фирма, чиято основна дейност е претопяване на пластмаси. Цехът им под наем се намира на бул. „Рогошко шосе” в Пловдив и от юли до момента редовно обгазява работещите и живеещите наблизо.

Колекции от марки за милион евро в Панаира

Колекции от марки на стойност 100-200 хиляди до 500 000 евро присъстват в Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“. Това съобщи Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти, който е основен организатор на проявата.