Снимки

Началният текст на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, отпада от новата учебна програма. Липсват още емблематичните произведения „Хубава си моя горо“, „Вятър ечи, Балкан стене“ и „Къде си, вярна, ти, любов народна“. Това става ясно от проектите на новите учебни програми за втори, шести и осми клас, които бяха качени неочаквано на сайта на Министерството на образованието и науката днес към края на работния ден. От ведомството обаче не са представили учебните програми за всички класове. Затова не става ясно дали тези произведения няма да се изучават в други класове. МОН вече направи подобно разместванекато в края на миналата година прехвърли „Хайдути“ от шести в пети клас. Освен отпаднали произведения обаче има и нови. Така например според проектите шестокласниците ще изучават „Робинзон Крузо“. Досега произведението не беше част от учебниците за шести клас. Според качените документи, в осми клас учениците ще изучават част от учебния материал, който в момента се преподава в девети и десети клас. Така например, ако програмите се приемат окончателно, осмокласниците ще изучават „Азбучна молитва“и „За буквите“. В учебният материал попадат още авторите Шекспир, Бокачо, Сафо и Сервантес. Така на практика учениците в осми клас ще изучават Античността и Ренесанса. Засега учебните програми са само проекти, а не окончателни приети. Становища и мнения по тях могат да се дават до 22 февруари. По финално приетите програми ще бъдат написани и новите учебници.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.