Изпариха огромни тумори в пикочния мехур на 64-годишен

Изпариха огромни тумори в пикочния мехур на 64-годишен

Пациентът 3 години обикалял болници, казвали му, че има камъни

Уролози от УМБАЛ „Пловдив” изпариха до здрава тъкан големи туморни формации, обхванали 2/3 от пикочния мехур на 64-годишен пациент. Мъжът, който е от великотърновско село, знаел, че има камъни в мехура. Той отишъл до Пловдив, за да му бъде премахнат целият пикочен мехур и хирурзите в града на тепетата да му изградят нов. Лекарите от Клиниката по урология в пловдивската университетска болница обаче преценили, че могат да запазят органа, като го изчистят от туморите. Хирургическата интервенция в болницата е извършена с новия лазерен апарат „Револукс Дуо”, съобщи завеждащият клиниката доц.д-р Димитър Шишков.

„С новия лазер успяхме да изпарим туморните маси до здрава тъкан. А пациентът дойде именно, за да му правим нов мехур, защото са му казали, че трябва да му го махнат. Ние успяхме да му запазим мехура, въпреки че ако имаше такива показания, бяхме готови да му го махнем”, обясни доц. Шишков.

Миналата седмица в урологията е бил изграден нов пикочен мехур на 400-тния им пациент. В цялата страна сложната интервенция се извършва само в УМБАЛ „Пловдив”, уточни доц. Шишков. След премахването на пикочния мехур хирурзите създават нов от собствените тънки черва на пациента, който се имплантира на същото място, където е бил премахнатият. Тази операция се извършва при рак на пикочния мехур и дава шанс на пациента за нормален живот.

През последните 2 седмици в урологията на УМБАЛ „Пловдив” са оперирали лапароскопски и 9 пациенти с тумори на бъбреците. „Нормално оперираме по 50-60 бъбрека с тумори за цялата година, а сега само за 2 седмици – 9 броя”, каза доц. Шишков. Той уточни, че в Южна България такива операции се извършват само в УМБАЛ „Пловдив”. Новият лазер също се ползва по време на тези хирургически интервенции. Пациентите са от цялата страна: Варна, Добрич, Русе, София и Хасково. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.