Снимки

Задават се фалити на лечебни заведения в извънболничната помощ. Това предупредиха от Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Според съсловната организация предложеното разпределение на бюджета на НЗОК за 2018 г. ще ограничи достъпа до здравеопазване на пациентите.

Увеличението в болнична помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цените на клиничните пътеки.

Бюджетът, предвиден за извънболнична помощ обаче е крайно притеснителни. Тази дейност е подценена. Това ще влоши качеството на медицинските дейности в първичната и специализирана извънболнича помощ, твърдят от съсловната организация.

Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 5, 5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ – 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. за специализираната извънболнична помощ.

Управителният съвет на БЛС настоява за увеличение в бюджета на касата. Оттам искат за първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв., а за специализираната още 13 млн. лева. Съсловната организация припомня, че в проектобюджета, който съюза изпрати до институциите през месец юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите за извъбнолнична помощ, бяха значително по-високи - за общопрактикуващите лекари – 23 млн. лв., а за специализираната извънболнична – 26 млн. лева.

Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболнична и болнична помощ.

Необходимо ли е да започнат фалитите на болници и в извънболнична помощ, за да може отговорните институции да си дадат сметка, че всяко перо в системата на здравеопазване е важно и не бива да бъде подценявано, категорични са от БЛС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.