Снимки

На уникални , зидани с тухли и хоросан върху каменна основа колони се натъкна при спасителни разкопки на старозагорската улица „Хаджи Димитър Асенов“ № 106 археоложката от регионалния исторически музей Мария Камишева.

Обектът е от средата на лятото, на това място предстои да бъде издигната 6-етажна кооперация. Теренът е в рамките на резервата „Августа Траяна – Верея“ и затова задължително се извършват проучвания.

В хода на разкопките са разкрити основите на няколко мощни каменни зида, очертани са няколко помещения , ясно личат водопроводните тръби, които са следвали естествения наклон.

Все още е рано да се каже със сигурност дали помещенията са били използвани за жилищни или за публични нужди, на този етап артефактите са предимно от османската епоха, но градежът е характерен за ІV в. от новата ера, т.е. от късната античност.Трите , иззидани от тухли колони са украсявали  северната и източната фасади на сградата, в онова време обикновено са се ползвали колони от мрамори и затова има неяснота за предназначението им, коментира Мария Камишева.Предстои разкопките на продължат в западна посока към улицата

Тя припомня, че аналогични разкопки са били проведени през 2006-2007 г. на съседен терен, тогава бяха разкрити

четири строителни периода, като сред разкритите структури е и пещ за производство на керамични съдове.В източна посока през 2008 г.Камишева разкри трасето на

улица decumanus с обща дължина 18 м и ширина с тротоарите 6.75 м.

Успоредно с проучването в рамките на резервата това лято беше продължена и работата по късноантичната вила в местността Дюлевец край Гурково, където археолозите попаднаха на баня и басейн с хипокауст. По цокъла на едното помещения бяха намерени останки от стенописи с флорални мотиви.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.