Снимки

Три парчета млечен шоколад дневно са необходими, за да имат първокласниците остър ум. Децата над 1-годишна възраст трябва да приемат 130 г въглехидрати на ден, за да функционира мозъкът им нормално. За бременните нормата е 175 г/ден, а за кърмачките - 210 г/ден. Тези количества са фиксирали ектсперти в новата Наредба за физиологичните норми за хранене на населението. Според нея адекватният хранителен прием на въглехидрати при кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 60 г/ден, а за кърмачета на възраст от 6 до 12 месеца е 95 г/ден. ;

Необходимостта от хранителни влакнини също са определени по възрастови групи. За деца от 1 до 3 години те сна 10 г/ден, от 3 до 7 години – 14 г/ден, от 7 до 10 години – 16 г/ден, от 10 до 14 години – 19 г/ден, от 14 до 19 години – 21 г/ден, за над 19 години – 25 г/ден.

Възможно е страните от Европейския съюз да правят общи поръчки за продукти за ученическите столове. Това стана ясно от изказване на Джон Райън, директор на генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия, който участва в конференция на тема „Здравословно хранене при децата - основен приоритет на българското председателство“.

"Ние вярваме, че в бъдеще страните членки колективно ще могат да разглеждат качеството на храните, които се доставят в училище, също така армията, затворите, болниците. Това е много голям пазар и изключително важен сигнал за индустрията", заяви той.

По думите му общият пазар на доставките на храни за училища и детски градини в Европа генерира 7 млрд. евро годишно. Той отбеляза, че голям брой от населението на континента страда от хронически заболявания, включително затлъстяване.

"Ние също така имаме проблем с издръжката на нашите здравни системи, където 70% от техните разходи са за хора с хронични заболявания. Тези нездравословни хранителни навици трябва да бъдат прекратени. Това е изключително важна инициатива на българското председателство", заяви Райън и уточни, че в момента продуктите за ученическото е детското хранене се избират според цената, но от ЕК са на мнение, че съответните здравни и образователни министерства трябва да наблегнат на качеството на храните. Смолянскки ученици демонстрираха как работи приложението  Снимка: Авторът

По програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в България са обхванати 77% от детски градини и 3 400 училища, каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Средствата за тях са в размер на 20 млн. лв., като половината са европейски, а другата половина се осигуряват от националния бюджет, допълни той.

Европейскио проучване от преди десетина години сочи, че децата в нашата страна са 5-и по затлъстяване сред тези от останалите страни на континента.

След конференцията ученици от Смолян демонстрираха мобилно приложение, което чрез сканиране на на баркода на продуктите отчита колко Е-а има в тях и пределните норми, над които те влияят негативно върху организма.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.