Федерацията на потребителите в България е подала сигнал в главната прокуратура на страната относно надписаните от „Топлофикация-София” в сметките на абонатите над 1,8 млрд. лв. в периода януари 2002 г. - януари 2007 г., съобщи за „Монитор” председателят на организацията Емил Георгиев.

Той припомни, че преди 10 години федерацията, съвместно с енергиен център “Деметра -Гея” и независима експертна група са изпратили до тогавашния главен прокурор Борис Велчев сигнал за тези далавери. Тогава е била образува преписка и проверката по нея е възложена на екипи от ГД ”НП”. В изпълнение на дадените указания е извършена проверка и изготвена справка в обем от 50 страници.

Както „Монитор” вече писа във въпросната справката е изразено становище, че сложната схема на ценообразуване на ползваната топлинна енергия е създало предпоставки за некоректно завишаване на цените във фактурите, което е нанесло щети на гражданите в особено големи размери. Установена е счетоводна разлика за периода между реално доставената и фактурирана енергия на абонатите в размер на над 1 862 млрд. лв. По този начин месечните сметки на всеки един от всички 440 хил. абонати за надписани средно с по 70 лв.

В справката е записано, че установена липсата на повече от 929,8 млн. куб. м природен газ на стойност 234,5 млн. лв. без ДДС. Експертите са убедени, че няма възможност горепосоченото количество газ да е доставено от “Булгаргаз” и да не е изразходвано от „Топлофикация - София”, т. е. да е налично и складирано някъде.

По данни на мониторинговата група, цитирани в справката към преписката от 2007 г. е организирана схема от група заинтересовани лица, подкрепена от висши държавни служители, с цел въвеждане в заблуда на потребителите по отношение на истинността на количества и цени на продаваната им от „Топлофикация-София” топлоенергия, нанесли щети на гражданите в особено големи размери, чрез издаването на документи с невярно съдържание - фактури, съдържащи неверни данни, формирани по измамен начин, пише още в справката. С цел прикриване на извършените закононарушения, са използвани организирани схеми, включително и незаконосъобразни нормативни актове - отмяна на членове от Закона за енергетиката, наредби и други подзаконови актове и разпореждания, създаващи предпоставки и условия за функциониране и защита на схемата.

От години дружеството твърди, че е в тежко финансово състояние. Затова същественият въпрос е къде е отишла тази сума от близо 1.9 милиарда лева. От справката е видно, че в хода на проверката са събрани данни за извършени трансфери на парични средства между Топлофикация София и Фирмите за дялово разпределение, както и, че е установено наличието на официални документи с невярно съдържание. По всичко личи, че става въпрос за колосална финансова злоупотреба за сметка на потребителите, се казва още в сигнала подаден от Федерацията на потребителите в България до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.