196 проверки на 184 обекта направиха еко инспекторите от РИОСВ – Пловдив този май. От проверките 94 са били планови, а останалите – извънредни.

Направени били и 51 предписания за отстраняване на нарушения, а за констатираните административни нарушения на Закона за опазване на околната среда (ЗООС)  и секторните закони са били съставени 12 акта, съобщиха от регионалната еко инспекция. Директорът на РИОСВ – Пловдив издал и две наказателни постановления за общо 5 000 лева глоби. Били наложени и 3 санкции за наднормени замърсявания на компонентите на околната среда (води, въздух) в общ размер от 2361,12 лева.

Общо събраните суми от институцията по наложени глоби и санкции за месеца възлизат на 28 572 лева. Повече от половината от тях - 15 657 лв., са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Пловдив – 6 478 лв., Садово – 5 501 лв. и Карлово  – 2 016 лева.

През май на зеления телефон са постъпили 66 сигнала и 12 писмени жалби. Били проверени защитените местности "Мъртвицата", "Лале баир", „Клувията - Дива вода",  резерват "Червената стена", както и защитена зона "Градинска гора''. При проверките не били констатирани нарушения на режимите, определени със заповедите за обявяване и Закона за защитените територии. Освен това били извършени 23 проверки на състоянието на вековни дървета в землища на село Долнослав, в Асеновград и в квартал Долни воден. Проконтролирана е и дейността на билкозаготвителните пунктове и складове за билки в селата Зелениково и Градина, както и  пунктове за събиране на живи охлюви от природата за търговски цели в село Куртово Конаре и в Стамболийски. При проверките не били установени нарушения на разпоредбите на Закона за лечебните растения и Закона за биологичното разнообразие. По сигнали на граждани за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора били изпратени: керкенез, горска ушата сова, обикновена кукумявка, бял щъркел. Екоинспектори пуснали в природата и хваната шипобедрена костенурка.

По темата: екология
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Император Филип Араб може да лежи в могилата „Малтепе”

Все още археолозите не са убедени кой е видният големец, погребан с почести в могилата „Малтепе” до пловдивското село Маноле. Със сигурност обаче гробницата е на много виден управник, който е бил император. Една от версиите е, че това е римският император Филип Араб, който с брат си и свой наместник Приск, са управлявали през 3 век след Христа Филипопол.

Президентът Радев призова за дебат по повод вероучението в училище

Държавният глава Румен Радев призова в пловдивското село Труд за широк обществен дебат по повод въвеждане на часове по религии в българското училище. В селото той присъства на тържествена литургия по повод 150-тата годишнина от освещаването на местната черква „Св. Троица”, отслужена от митрополит Николай.