Снимки

1000 деца безнадеждно чакат родители от чужбина, които обаче така и не се появяват, тъй като хлапетата са много болни или със сериозна фамилна обремененост. Това показват данните на Министерството на правосъдието, което отговаря за осиновяванията на българчета зад граница.

Според статистиката 1524 деца от вписаните в регистъра за международно осиновяване не са заличени, като от тях за 1400 има решение за предприемане на специалните мерки. Реално процедура за осиновяване навън обаче са стартирали за едва 400 хлапета.

„Около 1000 деца всеки месец публикуваме като свободни, които чакат семейство. Това са деца, за които не можем да предложим нищо няма вписани семейства в регистъра, съответстващи на техния профил. Това са деца на висока възраст в комбинация с особености в здравословното състояние“, обясни за „Монитор“ Милена Първанова, директор на дирекция „Международна правна закрила на детето и международно осиновяване“ в МП. Опитът на експертите показва още, че когато децата са на по-ранна възраст – от 0 до 3 г., независимо колко е тежко здравословното им състояние, бързо се намират семейства, които да ги осиновят. Най-трудно се намират кандидати за хлапета, при които има комбинация от умствена изостаналост и са на възраст от 10 до 13 г. Обичайно точно тези деца остават заклещени в списъка на чакащи осиновители без шанс да бъдат избрани от някое семейство, категорични са още специалистите.

 

Подробности четете в хартиеното издание на в. "Монитор"

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов свика щаб за чумата

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.