Снимки

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) погна „зеления октопод“. Шефът на ведомството Нено Димов е разпоредил проверка на всички проекти, спечелени и реализирани от спевдоеколозите. Проверката е започнала в сряда и е във връзка с подадени сигнали, уточни екоминистърът Нено Димов, като посочи, че одитът ще бъде извършен от инспектората на МОСВ. „Не могат да се правят предварителни констатации. При установяване на нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи“, заяви още той.
Димов обяви също, че в рамките на одита ще бъде проверен и последният сигнал – за опасност от екокатастрофа, причинена от изкуствен остров насред Поморийското езеро по проект на „Зелени Балкани“ - част от мрежата на „зеления октопод“, оглавяван от Тома Белев и компания.
Сигналът беше подаден преди няколко седмици от Национална асоциация „Българско Черноморие“. Според него, заради изграждането на острова, за който „Зелени Балкани“ са прибрали 680 000 лева от Оперативна програма „Околна среда“, Поморийското езеро е в реален риск от екокатастрофа, като са изчезнали цели колонии от редки и защитени птици. Причината е, че за да сътворят изкуственото „чудо“ псевдоеколозите изринали с багер връзките на вал №1, където сега се намира изкуственият остров, със сушата, обградили го с изкуствена мрежа и го засипали с речен чакъл от река Тунджа. Така, от една страна прогонили птиците, които гнездели на вала, принуждавайки ги да се пренесат в частта от езерото, намираща се в урбанизираната част на Поморие. А от друга – съсипали флората. В момента незаконният остров е напълно обрасъл с буйна речна растителност, тъй като с чакъла от Тунджа били пренесени и семена от десетки речни видове растения. „Тази растителност не е характерна за природното местообитание - солено Поморийско езеро, което доведе и до унищожаване на местообитанието за гнездене", обясниха от НАБЧ.
Абсурдът с острова всъщност е малка част от безумията, сътворявани от псевдоеколозите от „зеления октопод“, но пък е емблематичен пример за начина, по който точат еврофондовете. През годините лъсна, че отново „Зелени Балкани“ са прибрали по линия на оперативните програми на ЕС 5,2 млн. евро от Брюксел за опазване на 48 черни лешояда и неколцина царски орли, като националното доплащане е било в размер на още 1,75 млн. лева. Сметките показват, че въпросното опазване е струвало на националната хазна, както и на европейския бюджет по около 205 бона за птица. 2 045 000 евро пък прибра Българското дружество за защита на птиците – друг виден представител на „зеления октопод“, за опазване на ловния сокол чрез закупуването на 350 овце и завъждането на лалугери, които да послужат за храна на птиците. Сдружение за дива природа „Балкани“ пък „усвояват“ почти 1 млн. лева за мътене на яйза на костенурки чрез затопляне със слънчеви панели.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С над 1 млн.лева ще бъдат обезщетени собствениците на евтаназирани животни

С малко над един милион лева ще бъдат обезщетени собствениците на евтаназираните животни. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов. От тези средства 75% се предоставят на ЕК по възстановяване. Ще бъдат направени допълнителни искания за допустими разходи. Порожанов определи като незащитимо и популистко искането за 300 евро на овца.

Скок на акциза за бездимните цигари, наливната бирата – с бандерол

Скок на акциза за бездимните цигари и бандерол за наливната бира. Това предвиждат промените в закона за акцизите, които депутатите гласуваха на първо четене. Текстовете бяха гласувани със 101 гласа "за" и 63 "против", като зад предложенията застанаха депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, а БСП и ДПС бяха против.

Манолова: Вицепремиерът да си прочете закона!

"Аз не мога да си позволя да чакам да бъда канена, примерно, когато ДКЕВР вдига цената на тока. Мое законово право е да съм там, където трябва да защитя правото на гражданите. "Законът е над правилника, призовавам г-н Валери Симеонов да си прочете закона и да не го нарушава. Не е важно, че Мая Манолова е отстранена, важно е, че е отстранен представителят, защитникът на гражданите". Това заяви омбудсманът Мая Манолова по Нова ТВ по повод отстраняването й от заседанието на тристранката.