Снимки

Шестнадесет българи с болен бял дроб са в капан за трансплантация на нов орган. Причината е, че такива операции на българи могат да се извършват само в Австрия, но договорът за изпращане на наши пациенти с клиника там е изтекъл още през май миналата година и все още не е преподписан.

Двама от чакащите са включени в листата на фондацията за обмен на органи Евротрансплант по време на действието на последното споразумение за съвместна дейност – между Трансплантационен център във Виена и нашата Изпълнителната агенция по трансплантациите. Останалите 14 човека са в регистъра на агенцията и чакат ред за подходящ донор, става ясно от отговор на Министерството на здравеопазването на въпрос на „Монитор“. При трима от тях е потвърдено, че заболяването е хронично прогресиращо и са кандидати за белодробна трансплантация, но все още не са изчерпани терапевтичните възможности - пациентите се проследяват медицински, увериха от МЗ.

За проблема с двамата наши сънародници съобщи Нова ТВ. Единият от тях дори заяви, че е готов да се откаже от българското гражданство и да вземе австрийско,

за да може да получи по-големи шансове за лечение

там. Здравословният проблем на 22-годишния Адриан Петков е открит, когато той е едва на 5 години, но у нас не се присажда бял дроб. Той е насочен за лечение и одобрен за присаждане на органа в Трансплантационен център във Виена, който работи с фондация „Евротрансплант“. В момента обаче договор с лечебното заведение няма. Мъжът приема по няколко вида антибиотика дневно, за да не пламнат бактериални инфекции, тъй като проблемът с белия му дроб е в резултат на заболяването муковисцидоза. Болестта затруднява дихателните пътища и с годините състоянието на пациента се влошава. Единственият шанс за живот на Адриан е трансплантация на бял дроб.

В основата на проблема е фактът, че

България не е член на Евротрансплант

През декември 2013 г. обаче е подписано двустранно споразумение между фондацията и нашата страна, то е за неограничен период от време, обясниха от МЗ. То ни дава възможност да подаваме органи към държавите - членки на Евротрансплант, и получаваме орган от тях, в случай че в никоя от държавите пълноправни членки няма спешен пациент, поясниха от ведомството. Задължително условие е приемането на български пациенти в листата на Евротрансплант да става, след като те бъдат хоспитализирани за даден орган в болница от държавите - членки на Евротрансплант. За целта до м. май миналата година България е имала и споразумение за белодробна трансплантация с Трансплантационен център във Виена, валидно за две години, които вече са изтекли. Същевременно фондацията променя някои от правилата. От МЗ увериха, че процедурата вече е изяснена и

предстои подписване на ново споразумение

с нея.

Оказва се, че за седем години – от 2010 до 2018-а Евротрансплант е предоставил за трансплантация за български гражданин само един бъбрек. Същевременно нашата страна е предоставила на фондацията 6 бели дроба, 7 черни дроба и 4 сърца. 1000 българи чакат трансплантация на нов орган, показват данни от регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантациите.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.