Снимки

Цените остават сравнително стабилни

 

1 от 4 имота чака клиенти цяла година

 

60% от купувачите решават до месец дали да сключат сделка

 

ИВАН ПЕТРОВ

Един от четири имота, обявени за продажба от началото на 2017 г. престояват на пазара в очакване на купувач над година, сочи анализ на голяма посредническа агенция.

„В същото време за първи път от няколко години насам ставаме свидетели на отстъпки над 20 000 евро. Подобни сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само половин или една година за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че

 

някои имоти са твърде надценени

 

и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията. Той посочи пример със столичния кв. „Лозенец“, където при средна цена от 1150 евро/кв. м немалко собственици оферират жилищата си на над 1800 евро или с около 60% повече. „Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства - престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не със 60%, смята той.

По думите му в същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо. 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца. Имотите, които представляват интерес, се изчерпват относително бързо, което създава условия за продължаващ активен пазар и почти нулев риск от нов имотен балон.

 

Двустайните и тристайните продължават да са най-купуваните

 

и имат дял съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки. Следващите по популярност имот са едностайните жилища и гаражите - по 7%. През първите шест месеца на 2017 г. има повече сделки с гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи, като причината е нарастващата криза с паркирането в София. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това.

Цените на имотите от началото на годината се запазват стабилни, посочват от компанията. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделни квартали и за индивидуални имоти. Статистиката сочи още, че над 100 000 евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 000 и 100 000 евро.

 

Жилищата по-достъпни в сравнение с 2012-а

 

За първите шест месеца на 2017 г. жилищата са с около 20% по-достъпни спрямо същия период на 2012 г., сочи още анализът на „Адрес“. Като пример от компанията посочват реална сделка за имот в столичния кв. „Гео Милев“. Младо семейство купува тристайно жилище с площ 100 кв. м за 204 000 лв., от които 40 000 плаща в брой. Стойността на квадратния метър е около 2000 лв. Пет години по-рано същата единица площ струва с близо 500 лв. по-евтино, но лихвата по кредита тогава е по-висока - с 4%. Така ипотечната вноска за имота е 1080 лв. - с около 100 лева по-висока спрямо 2012 г. Днес обаче средната заплата в София по-голяма - 1370 лв. при 1000 лв. през 2012 г. Така делът на вноската по ипотеката вече е 78% от средната за столицата заплата, докато преди пет години е бил 98%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Европа бие САЩ по китайски инвестиции

От януари до юни 2018 г. китайски компании са направили рекордните 22 млрд. долара инвестиции в Европа, докато тези в САЩ са спаднали от 24 на 2,5 милиарда на годишна база.

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.