Снимки

Изключителен ръст на заплащането на труда в частния сектор през последите 8 години, отчита Българската стопанска камара (БСК). Средната заплата в бизнеса е нараснала с над 88% за времето от 2008 г. до 2016 г. През последното тримесечие на 2008 г. средната заплата в частния сектор в страната е била 527 лв., а в края на 2016 г. - 994 лв., показват и данните на НСИ.
Статистиката показва, че средната работна заплата е нараснала със 70,3%,

увеличението в държавния сектор е по-скромно

- с 32,4%. С 10 на сто се увеличава минималната работна заплата за този период.

Анализът на една от големите работодателски организации беше публикуван в отговор на исканията на КНСБ фирмите да отделят по 10 на сто от печалбата си. С парите може да бъдат увеличени заплатите на служителите и работниците с по 100 лв., според синдикалистите.
За последните 8 години са регистрирани 70 хил. фирми. С едва четвърт се увеличава броят на най-малките предприятия до почти 364 хил. Те са предимно в Югозападния регион и са в секторите "Търговия", "Селско и горско стопанство" и "Професионални дейности". От икономическата карта на България са изчезнали 3400 фирми - 92 големи, 887 средни и 2488 малки предприятия. Закритите фирми са в промишлеността, строителството и търговията.

Приходите на предприятията нарастват с 20,9%, в т.ч. и нетните приходи - с 16,3%, отчитат от БСК. Разходите се увеличават с 18,5%. Това отчитат финансовите показатели на предприятията в периода 2012-2016 г.

Данните показват, че счетоводната загуба намалява с близо 20%, а данъчната загуба - с 23,3%. В същото време броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна загуба, се увеличават с 3,5%. Счетоводната печалба нараства с 35,9%.

Данъчната печалба се увеличава с 34 на сто

колкото е и увеличаването на полагащия се корпоративен данък.
Секторите, които формират най-голям дял - 54%, от общия размер на отчетената счетоводна печалба, са "Преработваща промишленост", "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" и "Финансови и застрахователни дейности". Увеличава се броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна печалба. Най-бързо това става в секторите "Култура, спорт и развлечения", "Хуманно здравеопазване и социална работа", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", "Административни и спомагателни дейности".

С 5% намалява броят на заетите в нефинансови предприятия. В големите предприятия намалява с 6%, в средните - с 16%, в малките - с 10%, а в микропредприятията се отчита ръст на заетите с 10%, показва анализът в сектор заетост и заплащане на труда за същия период.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сделки за $192 млрд. на авиосалона във Фарнбъроу

Сделки за 192 млрд. долара бяха сключени след приключване на деловата част на авиосалона във Фарнбъроу, Великобритания, сочи съобщение на организаторите на събитието, цитирано от „Прайм”.

Завършени са половината от ремонтите на 2 виадукта на АМ „Хемус“

Завършен е половината от ремонта на 2 виадукта на АМ „Хемус“. Изпълнен около 50% от ремонта на носещите колони на виадукт „Коренишки дол“ при 36-ти км на АМ „Хемус“, съобщиха от Агенция „пътна инфраструктура” (АПИ). Подобен е напредъкът и на работата по виадукта при 33-ти км, който е при входа на тръбата за София на тунел „Витиня“.

Европа бие САЩ по китайски инвестиции

От януари до юни 2018 г. китайски компании са направили рекордните 22 млрд. долара инвестиции в Европа, докато тези в САЩ са спаднали от 24 на 2,5 милиарда на годишна база.