„Влюбеният Шекспир“ вилня в Народния
2

Властниците и в Англия предпочитат кучетата пред артистите

„Влюбеният Шекспир“ вилня в Народния

Спектакълът по прочутия филм подсказва кой е писал пиесите на Барда

Истинско пиршество за духа ни предложи спектакълът „Влюбеният Шекспир“, с който Варненският театър гостува на сцената на Народния в столицата преди вечер. Не сме се и съмнявали, че пиесата, създадена по едноименния мултиоскаров филм на Джон Мадън, е разкошна; на съответната висота е и постановката на естета Пламен Мраков с костюми по проект на Мира Каланова – великолепен пример как епохата може да бъде наподобена, без това непременно да изглежда кичозно.

Представлението, бълбукащо като добро шампанско с изтънчения британски хумор на оригинала, може да се приеме за свободно тълкуване на вечната загадка кой е бил Шекспир, дали той или някой друг е написал великите му пиеси, само че вместо поредното скучно научно изследване по темата получаваме висококаратно интелигентно забавление. Как от цялата бъркотия преди премиерата се ражда театрален шедьовър?

Стоян Радев – собственик на театър, лавиращ между конкуренти, автори и актьори.

Мистерия, както би казал Хенслоу

(блестящият и тук Стоян Радев), собственик на театър „Розата“ и главен двигател на действието. Спектакълът поглежда с немирна ирония и към творчеството на Барда (или по-скоро към претенциозните му свръхинтерпретации, наслоили се през вековете), и към неговата достатъчно мистифицирана биография, и към същността на театралния механизъм – не само някога, а най-вече сега. В него хем става дума за времето, когато авторът е бил не особено известен драмописец на простолюдието и абсурдният днес въпрос „Кой е пък тоя Шекспир?!“ е звучал напълно основателно, хем за всички ония времена по-нататък, когато кучетата се оказват по-ценени и обгрижвани от властниците, отколкото артистите. Усеща се и отзвук от дискусията може ли театърът да носи печалба, има на сцената и люта конкуренция между театрите за авторски права върху пиесите на Шекспир и Кристофър Марлоу (между другото, от варненската трупа пък са преговаряли цели две години да придобият правата за драматизацията на Ли Хол по филмовия сценарий на Марк Норман и живата легенда Том Стопард).

В основата на тази театрална фикция е

историята за написването на „Ромео и Жулиета“

- първата велика пиеса на гения от Стратфорд, замислена в началото като комедия, но превърнала се в трагедия по силата на правилото, че „в живота просто щастлив край не може да има, освен ако не е нагласен“. Докато поетът е във вихъра на творческите мъки, съдбата вкарва него и любимата му Виола (очарователните млади актьори Адриан Филипов и Цветина Петрова) в житейски роли, почти аналогични с тези на влюбените от Верона. Има и пародия на прочутата балконска сцена, има я и онази от първата им открадната брачна нощ, но вече нежна и романтична като между класически Ромео и Жулиета. Има го и зареждащото приятелство-съперничество между Шекспир и по-опитния Марлоу (Димитър Мартинов), който излиза, че е подсказал на Уил не само някои печеливши сюжетни ходове за „Ромео и Жулиета“, но и „Отело“, „12-а нощ“ и още... Най-добрият актьор на Елизабетинска Англия Нед Алейн (Симеон Лютаков) също помага на начинаещия Шекспир („Не че искам да ти се бъркам, текстът си е твой...“). Страхотен е варненският актьорски ансамбъл, сплотен от проф. Пламен Марков, личи си с какво удоволствие играят всички, но не можем да не отбележим поотделно и Веселина Михалкова като Кралицата, Стефан Додуров като Уесекс - кандидат на Виола, Даниела Викторова като проститутката Кейт... Спектакълът „Влюбеният Шекспир“ напълно постига целта си (и без политически изявления на поклоните): да поднесе огромно обяснение в любов към театъра, който единствен може да изглади ръбовете в душите и да примири и непримиримите житейски противоречия. Как? Мистерия...


 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.