19% по-малко превозени пътници по БДЖ

19% по-малко превозени пътници по БДЖ

Пандемията е засегнала значително жп транспорта в ЕС и през първото тримесечие на 2021 г., но по-слабо в България, сочат данни на Евростат. У нас и в съседна Румъния са отчетени едни най-ниските спадове - по 19 на сто.

В България за периода са превозени 900 000 по-малко пътници, а в Румъния - 2,8 милиона по-малко. Най-малко намаление на трафика от 11 на сто и 300 000 пасажери са регистрирани в Словения.

В останалите страни от Евросъюза ограничителните мерки за предотвратяване на разпространението на Ковид-19 и промяната в предпочитанията за пътуване са засегнали значително туристическия сектор в ЕС, включително железопътния транспорт. През първото тримесечие на 2021 г. броят на пътниците в железопътния транспорт е останал доста под нивото от същото тримесечие преди година, когато коронавирусът все още нямаше осезаемо отражение в страните от ЕС. Най-голям спад се наблюдава в Ирландия (-85% и 8,4 млн. пътници по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2020-а). Следват Гърция (-66%, -2,6 млн. пътници), Словакия (-60 нова, -9,8 млн. пътници), Нидерландия (-59%, -46,9 милиона пътници) и Дания (-53 процента, -22 милиона).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.