19 461 лични асистенти са сключили трудови договори и са наети да оказват подкрепа на хората с увреждания до 27 януари тази година, отчете социалният министър Деница Сачева. 

Отделно 2 099 от договори пък са били прекратени.

266 217 лица са подали заявления и декларации за изготвяне на индивидуална оценка за потребностите от 1 април 2019 г. до 24 януари 2020 г., обясни Сачева. В 28 401 от случаите е заявена потребност за включване към механизма за лична помощ. Те са повече от наетите, тъй като не всеки е пожелал да бъде подпомогнат от асистент. „Предоставянето на лични асистенти се съобразява не само със заложените изисквания и документи, но и по желание на самите лица“, обясни социалният министър. Тя каза още, че за финансирането на механизма за лична помощ са предвидени 92,6 млн. лв, които биха стигнали за 23 400 души. Сачева уточни, че има още няколко възможности за личен асистент – през общински програми, проектите за патронажна грижа, както и приетата миналата седмица национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда. Благодарение на нея ще се осигурят асистенти за още 987 души с 80 и 89,9% степен на увреждане и 4 655 възрастни над 65 години и нямат възможност за самообслужване, но са изключени от обхвата на закона за личната помощ. Сачева заяви, че по предварителни разчети за пълния обхват на закона са необходими 900 млн. лв. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иззеха 5 т храни с изтекъл срок на годност

Близо пет тона хранителни продукти без етикети или с изтекъл срок на годност са били задържани от полицията в Сливен след сигнал на граждани за съмнителни разтоварни дейности в пригодено за склад помещение в квартал „Даме Груев“.

60% нямат санитарно-охранителна зона

Почти всяко второ водовземане е без разрешително

60% нямат санитарно-охранителна зона

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров. 

Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не се прави самоцелно и да не се притискат личните лекари да правят нещо, от което нямат нужда. Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.