Снимки

Отпадъците на София от проблем в миналото се превърнаха в ресурс за бъдещото. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на екологията Нено Димов и ръководителя на отдел „Кохезионна политика и екооценки” в ГД „Околна среда” на Европейската комисия Джордж Кремлис, инспектираха работата на завода за преработка на боклуци край с. Яна. Тя обясни, че от откриването на завода през 2015г. до момента е осигурено намаляване на депонираните количества отпадък с над 80%. Фандъкова допълни, че за този период около 6 хил. тона смесен битов отпадък са преработени в инсталацията, а от началото годината са преработени над 252 хил. тона. От рециклирането на боклука, предприятието произвежда и гориво, което се оползотворява в циментовите заводи на страната. Голямата амбиция на общината е да бъде изградена и трета фаза на инсталацията, която да позволи горивото да се използва за отопление на софиянци и уточни, че всички документи за нея ще бъдат готови до края на годината. От своя страна министърът на екологията коментира, че ще се направи всичко възможно максимално бързо да започне изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF гориво, защото тя ще спомогне за намаляването на замърсяването с фини прахови частици.

Джордж Кремлис определи предприятието като като втория най-важен завод в ЕС в областта на екологията, който работи. Това съоръжение е с огромен потенциал, който може да бъде доразвиван и надграждан, коментира Кремлис. Според него с работата му се спестяват около 250 млн. евро.
 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.