Снимки

Главната манастирска черква на Бачковския манастир грейна с реставрирани стенописи за големия християнски празник Голяма Богородица. Това е и храмовият празник на обителта и затова по стара традиция в нощта срещу 15 август има всенощно бдение, което завършва с литийно шествие пред манастира и с прочитане на молитва за здраве и просперитет на целокупния български народ. Вярващите могат да си налеят светена вода, а и да вкусят от специалния манастирски овчи курбан. Това съобщи игуменът на обителта отец Симон, който обаче остава угрижен, тъй като посещенията в обителта намалели в последните месеци.

„Тежка зима, дъждовна пролет, много горещо лято и няма хора. Дори и сега да дойдат много хора за празника, то ден година вече не храни. Толкова много разходи направихме за реставрации и ремонти, че не знам как се избиват тези пари”, се притеснява отец Симон. „Един ден не ми изхранва годината”, повтаря той. В последните 3 години за ремонти и реставрационни работи са вложени общо 1 милион и 700 хиляди лева от дарения. Отделно държавата за миналата година е дала на манастира 300 хиляди лева, а през 2017г. са били преведени 190 хиляди лева. „Цялата църква е реставрирана и ремонтирана. Влезте и вижте”, приканва отец Симон.

Отец Симон показва как реставраторите проверяват дали има влага в стените на черквата

Действително стенописите на главната манастирска черква са грейнали в цялото си великолепие пред очите на вярващите хора. Пред реставраторите останала само работата по западните стенописи. „Работата я свършихме, благодарение на спонсори. Сега искаме да успеем да позлатим иконата и да реставрираме амвона. Работата само по амвона ще ни струва около 30 000 лева – поне такива са изчисленията на реставраторите”, обяснява игуменът на обителта. И уточнява, че само за реставрацията на стенописите до момента са били вложени около 380 000 лева.

За съжаление обаче проектът за извличане на влагата от стените на черквата, която влага руши ценните стенописи, е бил върнат за 4-ти път от Националния институт за недвижимото културно наследство. Оттам обяснили на отец Симон, че не знаели как работи новият метод, се възмущава той. „Как да не знаят, като всичко е описано и този метод в Европа се прилага от 1975 година. В основите на сградата се слагат специални соли и минерали, които поемат влагата и не позволяват тя да отиде в стените”, обяснява простичко архимандритът. За да проверяват дали има влага в стените, реставраторите залепят тънки бели хартийки върху стенописите. „Ако се отлепят, значи стената е пропита с влага”, казва отецът.

Само няколко часа преди празника той е получил информация, че трябва да плати за присъствие на кола на пожарната, което му създало допълнителни притеснения. „Писах им на 20 юни, а те едва на 14 август да ми кажат, че манастирът трябва да плати. Защо не ми казаха по-рано? Как може такова нещо? За да пазят циганите в Асеновград дават хиляди, а за да опазят християните по време на такъв голям празник, манастирът трябва да им плаща”, се ядосва игуменът на Бачковския манастир. Успокоява го един от монасите в обителта, според когото и хора ще дойдат за Голяма Богородица, и църквата ще се напълни, и приходи за обителта ще има.

„Църквата ще се напълни за Голяма Богородица. Идват хората. Всички се молят за здраве, някои за рожби и за любов, семейство. А има и такива, които искат да им развалим магии и други, които искат молитва против уроки. Четем им Киприяновата молитва”, казва възрастният монах от Бачковския манастир Михаил. Той е отецът, който може да прочете така молитвата, че ако има магия или човекът е урочасан, лошото да се разпръсне и повече да не се връща.

Не всички свещеници това го могат, е категоричен монахът. „Аз възлагам ръце на лицата им и досега съм имал успех. Но не всички могат да възлагат ръце. Ако нямат дарбата от Бога, не го могат”, обяснява той и допълва, че хората си правят магии от злоба. „За смърт има магия, за раздяла и за болести също. Правят ги, защото са следователи на Сатаната. Ние никога не сме спрели да се молим и в такива моменти нашите молитви към Бога имат успех”, смята монахът.

Отец Михаил казва, че, когато чете Киприяновата молитва, винаги е имал успех в развалянето на магии и уроки

Това е мнението и на игумена на манастира архимандрит Симон. По думите му „много е тънка разликата между чудо и псевдочудо”. Затова и в католическата църква всяко чудо било изследвано по научни методи, за да се установи дали наистина е такова и да не се подлъгвали хората. „Защото човекът отива и с вярата си се моли. А е установено от двама руски професори, че когато има молитва с вяра, структурата на кръвта се променя и ако човекът е болен, оздравителният процес протича 93 пъти по-бързо”, казва отец Симон.

Той уточнява, че е прочел за това откритие на руските професори преди около десетина дни. В публикацията се казвало, че учените направили експеримент в тамошна болница с вярващ пациент. Свещеник му чел молитви и човекът оздравял много по-бързо от обичайното. Това също било научно доказано с проби от кръвта на пациента. „Американски учени пък установили, че по време на молитва се променя в положителна посока строежът на атомите в човешкия организъм и затова пациентите, които вярват в Бог, оздравяват по-бързо”, вярва отец Симон.

Туристически групи от Франция и Италия посетиха Бачковския манастир ден преди храмовия му празник

Молитвите и песнопенията са през цялата нощ

В нощта на 14 срещу 15 август архимандрит Симон ще оглави традиционното всенощно бдение, което започва в 21 часа в главната манастирска черква на 14 август и продължава до сутринта на следващия ден. Тогава ще се проведе традиционната лития с чудотворната икона, която е само до паркинга пред манастира. В охраната на обществения ред и в ритуала ще участват 22-ма военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград. „Литията е до паркинга пред манастира и там ще се прочете молитва за здраве и просперитет на целокупния български народ”, казва игуменът. В манастира се стичат и много чужденци. Идват туристи от Великобритания, Италия, Германия, Франция, Испания, Израел и много други държави, обяснява още той.

Венцислава Иванова реже месото за празничния курбан в манастирската кухня

Готвят овчи курбан за 300 души

Празникът Успение на пресвета Богородица на 15 август е и храмов за обителта над село Бачково. Затова и десетки вярващи се стичат към манастира още от предишния ден. Резервациите за 165-те легла в манастира свършили още преди месец. Някои от тях струват по 10 лева за преспиването, като богомолците трябва да спазват правилата в манастира – да не пушат, да не пият и да са в подходящо облекло. Имало и по-скъпи нощувки, но и те свършили месеци преди празника. За празника от обителта са приготвили овчи курбан, който е за около 300 души. „За всички ще стигне”, се смее Венцислава Иванова, която помага в манастирската кухня. За монасите и работниците в манастира обедното меню на 15 август е 160 порции дроб сърма. Всички посетители на обителта ще могат да си вземат на празника и светена вода. Около 400-500 литра обикновено раздават в манастира напълно безплатно за миряните.

Ако посетителите са облечени неподходящо, могат да ползват наметало при влизане в черквата

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

300 автобуса от България тръгват на шопинг в Турция

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

Над 300 автобуса с организирани шопинг туристи от България очакват организаторите на Търговското изложение Чорлу в едноименния турски град на магистралата между Одрин и Истанбул. "Създали сме организация с български туроператори от цялата страна и каним българските клиенти да дойдат при нас на предстоящото Търговско изложение Чорлу 2018." - заяви пред журналисти от България председателят на Търговско-промишлената камара на Чорлу Иззет Волкан.

Новият шеф на НЗОК: Две лобита диктуват в здравния сектор

В отрасъла има две силни лобита – на фармакокомпаниите и болничните. Групата на фармацевтичните компании формира цените и пробива навсякъде, а болничното лоби съществува на гърба на държавните и общинските болници.