Снимки

Живеещ от отдаване на недвижимости под наем, без да притежаваш нито един имот? Възможно е и го доказват десетки, а може би и стотици предприемчиви, предимно младежи, които успяват да изпълнят съдържанието на думата рентиер, без да имат ценни книжа, акции и нито един нотариален акт, като много често дори самите те живеят в жилище под наем. Данни от столицата и по-големите градове показва практика на дългосрочно наемане и краткосрочно и средносрочно преотдаване на жилищна площ. Така един наемател се превръща в наемодател на 7, 8 и повече жилища.

Увеличеното предлагане на имоти в столицата и областните градове из страната доведе през годините до задръстване на пазара на наемите, което пък наложи и преструктуриране на свободните жилищни фондове, за да могат да носят печалба, а не да трупат загуби.

Дългосрочните наематели постепенно започнаха да излизат от пазара на наемите, защото се ориентираха към купуване на жилища. Родителите на студенти от провинцията, които следват в София, Пловдив или Варна предпочитат да купят апартамент в университетския център, вместо да плащат за наем. Сметките са, че ако се вземе тристаен с кухня във Варна, хем ще има къде да живее наследникът, хем в други две стаи може да пусне съквартиранти, които или ще му носят средства за преживяване и покриване на разходите по образование, или ще изплащат кредита по инвестицията, направена от родителите.

На мястото на студентите наематели се появиха нови категории клиенти. С навлизането на нискотарифните авиокомпании на първо място столицата, но също така и Варна, Пловдив и Бургас се превърнаха в атрактивни дестинации за уикенд и неколкодневен туризъм. Голяма част от тази категория туристи предпочита настаняването в апартаменти или апартхотели, съчетаващи удобствата на хотела с уюта на дома. "Собственик на апартамент като този в София (с една спалня) получава от отдаването му под наем средно 3600 лева на месец" - рекламира услугите си един от водещите световни хотелски портали, като така насърчава нови потребители да регистрират свободни имоти в мрежата. Само в Booking.com към момента обявените места за настаняване в София са над 740, като 515 от тях са апартаменти, а повече от 100 са се появили в менюто на портала през последните няколко месеца. Дори във вътрешността на страната, където оборотите са по-малки, празно почти няма. При 40 регистрирани обекта в Шумен 20 от тях са получили резервации само през изминалата седмица. А един обект оперира едновременно средно в повече от 7-8 мрежи.

Пречка пред още по-бързото развитие на пазара е недоверието на хазяите, които имат нужда от възпитаване на нова наемателска култура. Най-честият страх е да не понесат материални щети след гостите за една нощ, въпреки че самите портали гарантират несполуките по два начина - чрез застраховки или чрез правото наемодателят да вземе от клиента гаранция до освобождаването на имота.

На нова култура има да се учат и клиентите, защото въпреки големия брой сделки с настаняване през интернет портали голяма част от пътуващите у нас боравят само с хотели, към които има табели на улицата и рецепции и не се налага да "рискуват", залагайки лични данни и номера на банкови карти в мрежата.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.