Снимки

На собствениците на 129 от 205 язовира, на които преди време бяха открити по-голям брой нередности, са поставени кратки срокове за изпълнение на дадените предписания, съобщиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). След изтичането им ще бъдат извършени нови проверки, дали всичко е изпълнено. Най-много такива водоеми има в областите Сливен - 17, Враца -16, и Велико Търново и Пловдив - по 10, уточниха от ДАМТН.

Шест от проверените язовири са напълно изпразнени или се поддържат на минимално водно ниво. Това са - „Златовръх” край Асеновград, „Блатница-2” до Стрелча, „Рогозче” край Джебел, „Априлово” до Гълъбово, „Върбовец” край Чипровци и „Мишковец” до Берковица. Други 3 водоема (два в община Ихтиман - „Бегунчица-2” и „Хаджийско дере”, както и яз. „Злати войвода -1” в Сливен) са в процедура по извеждане от експлоатация. В хода на проверките ДАМТН установи, че дадените по-рано предписания са изпълнени при 14 язовира.

За установените неизпълнени предписания от предходни проверки и при наличие на основание за 29 собственика е стартирала процедура по административно-наказателно производство. За една част от собствениците все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства, след представянето на които, ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове.

Относно язовир „Лесура-1“, община Криводол, от ДАМТН информират, че при последната проверка от 6 март е установено, че язовирната стена и съоръженията към нея са в същото състояние, както и при инспекциите от пролетта и есента на миналата година. Дадени са нови предписания с кратки срокове. Изпълнено е предписанието за изграждане на сифон за понижаване на водното ниво в срока от 72 часа. Заради установени други нарушения, допуснати от собственика, е изпратена покана до кмета на община Криводол за съставяне на акт.

От ДАМТН напомнят, че служителите на ведомството от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ нямат компетенции и правомощия да дават оценка за техническото състояние на язовирните стени. Собствениците на язовири са единствените, носещи отговорност за състоянието на хидротехническите съоръжения, обясниха от агенцията. На собствениците на около 50 язовира е дадено предписание да свикат експертен технически съвет за оценка на състоянието на съоръжението - техническо, експлоатационно, социално, екологично.

Проверките на тези и всички останали язовири ще продължат през цялата година, припомнят от ДАМТН.

ОБЛАСТИ С НАЙ-МНОГО ЯЗОВИРИ С НЕРЕДНОСТИ:

Сливен 17

Враца 16

Пловдив 10

Велико Търново 10

Ямбол 8

Стара Загора 7

Бургас 6

Ловеч 6

Варна 5

Габрово 5

Хасково 5

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.