Снимки

Австралийската компания Euclideon създаде работещ прототип на първата истинска холограмна маса в света. До четирима души могат да обикалят около холограмното изображение и да взаимодействат с него, носейки само малки очила, а не обемисто AR устройство на главата. Масата ще бъде пусната в продажба през 2018 година.


Идеята за маса с холограма е в основата на научната фантастика в продължение на десетилетия. Всъщност холограмни маси са се правени и преди, но никога не са впечатлявали. Това е така, защото в миналото просто не са работили, както хората очакват.


Проблемът е, че холограмата е компютърно генерирано стерео изображение, подобно на изображението, което се вижда в 3D филм. Но ако има група от хора, стоящи на масата, гледащи един и същ образ, всички ще виждат същата перспектива и изображението няма да се промени, докато се движат около него, което нарушава илюзията.

Същото важи и за настоящите системите за прожектиране на холограми, които не може да се виждат от всеки ъгъл или от няколко човека, за това не се наложиха, като устройство за презентации в заседателната зала или игрална платформа.

Но сега Euclideon предлага нова перспектива при холограмите, всъщност осем перспективи, като компанията смята, че е пробила кода и е създала първата истинска холограмна маса, която може да бъде използвана от няколко за много потребителя.

Euclideon е по-известна с софтуера си за обработка на триизмерни графики Unlimited Detail (UD), който предизвика доста спорове, когато бе представен за първи път през 2011 г. UD може да създава гигантски виртуални пространства с най-точни детайли, позволяващи на зрителя да се движи в изключително реална 3D среда, използвайки компютър от нисък клас и без необходимост от специални графични карти. Но UD не се справя толкова, когато става дума за физиката, осветяването или обектите, които се променят, когато се преместят, така че никога не бе приет като игрален софтуер.

UD предоставя обаче, неповторими възможности за геопространствено изобразяване, представляващо лазерно сканирани или ръчно проектирани 3D карти на цели градове, до най-малките детайли, които могат да бъдат манипулирани.


Масата на Euclideon изисква само потребителите да носят очила проследяващи движенията, подобни на 3D очила, което ги прави много по-подходящи за социални или бизнес срещи или игра, отколкото големите каски и екрани, които понастоящем са необходими за добвена реалност (AR).


Когато потребителя носите тези очила, масата е способна да проследи позицията на всяко от очите и да създаде отделен образ за всяко око. Използвайки честотно делимо кристално покритие по повърхността на масата и на очилата, може да се генерират до осем отделни изображения, които с невъоръжено око изглеждат, като смесица от цветна светлина, но позволяват на четирима души да видят стерео образ.

Разбира се, създаването на гигантски 3D модел и генерирането на осем различни движещи се перспективи в реално време би натоварило много графичния процесор и тук софтуера на Euclideon UD наистина блести. Когато става въпрос за гигантски сканирани градски карти или CAD интерпретации, този софтуер е изключително бърз и лек при обработката. Това прави тези холограмни маси изключително ефективни като инструменти за презентация в заседателната зала.
Но има и предстоящи интерактивни, холограмни 3D игри, за които основателят и главен изпълнителен директор на Euclideon, Брус Дел смятат, че могат да помогнат за съживяването на видео игрите.

В момента Euclideon разполага с малък прототип на масата с размери 1.5 x 1.5 метра, който е привлекателен за австралийските инвеститори. Компанията е събрала достатъчно капитал, за да започне производство, като целта е продажбите да стартират до февруари 2018 г.
Масата също не трябва да бъде скъпа. Компанията ще продава маса с размери 1,5 x 1,5 метра за около $ 47 000. По-големи версии също са в процес на разработка, включително достатъчно голяма маса за четирима души.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Google актуализира Street View за България

Google пуска колите си отново по улиците на страната, за да актуализира локалните данни в популярното приложение Maps. Този път ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете.

Samsung нова версия своя лаптоп таблет

Процесори от Intel и задна камера за новия Chromebook Plus

Samsung нова версия своя лаптоп таблет

Samsung представи втора версия на преносимия си лаптоп / таблет Chromebook Plus. V2 запазва 360-градусовата панта за режим таблет или лаптоп, разполага със стилус за писане на бележки или рисуване по сензорния екран и предлага разширение на паметта на съхранение с microSD карта.

Магнитно мастило задвижва предметите

3D отпечатани магнитни предмети променят формата си

Магнитно мастило задвижва предметите

Скоро, ще е възможно, малки, свиващи се, биомедицински роботи да се придвижват в човешкото тяло, без да бъдат прикрепени към външно захранващо или управляващо устройство. Наскоро учени постигнаха това, благодарение на технология за 3D печат, с която произвеждат устройства, реагиращи на магнити.