Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата за разграбването от Цветан Василев и компания на КТБ.

 

Крахът на трезора

Ню Йорк, сградата Lipstick, декември 2008 г. Десетки машини за унищожаване на хартия работят на бързи обороти на 17-ия етаж на луксозния манхатънски небостъргач, докато към заключените врати на канцелариите бързо се приближават ченгета от спецчастите. Построена през 1986 г., сградата не помни подобен екшън като този, който се разразява няколко дни преди Коледата на 2008 г. Разбирайки, че синовете, пред които се е изповядал за престъпленията си, са го предали веднага на разследващите, 70-годишният тогава аферист Бърнард Мадоф изпада в паника. След като признава на Марк и Андрю за измамата от близо

65 милиарда долара, той им казва да изчакат седмица, за да може "да върже няколко свободни краища". Те обаче веднага звънят на полицията. Затова довереният шофьор на афериста получава нареждане да отиде във финансовия му „храм“ на 17-ия етаж и да разпусне работещите там. Но преди това те получават команда: „Унищожавай!“. И започват да режат на хиляди миниатюрни парченца уличаващите Мадоф във финансови манипулации документи. Само нахлуването на тежковъоръжените спецчасти в офисите успява да спре пълното замитане на следите на най-голямата финансова измама в историята на САЩ. На 11 декември 2008 г. Бърнард Мейдоф е арестуван в Ню Йорк по обвинение, че е организирал голяма измамна схема чрез фирмата си за финансови услуги. На следващия ден федерален съд в Манхатан замразява активите на компанията, като ѝ назначава синдик с цел да предпази, доколкото е възможно, инвеститорите в измамната схема. Следва наказателен процес, приключил с оранжев затворнически костюм за Мадоф и малка спретната килия в затвора Бътнър, в Северна Каролина, на около 650 км от Ню Йорк.

5 години по-късно, България е изправена пред криза, която ужасяващо наподобява краха на банките от края на 90-те години на миналия век. Дълги опашки от вложители се извиват пред клоновете на КТБ, след като става ясно, че парите в рекламираната като една от най-стабилните банки в страната, започват да привършват.

Виновникът за източените сметки – Цветан Василев, по това време се намира във Виена, откъдето така и не се завръща. Той отказва да поеме отговорност за случилото се, като духва към Сърбия. За поведението на Българския Мадоф в тези последни дни от битието му на фараон подробно разказва един от свидетелите на прокуратурата – бившата дясна ръка на Василев Бисер Лазов. Той обяснява, че след като разбира, че БНБ отказва ликвидна помощ на продънения трезор, Василев вика при себе си във Виена изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев. В рамките на един ден той каца в австрийската столица, среща се със забегналия фараон и се връща обратно в България. За да отиде на следващия ден в БНБ и да обяви, че КТБ е свършила парите и иска от Централната банка трезорът да бъде поставен под специален надзор. Същия ден, в късния следобед между 16,30-17,00 часа, квесторите са въведени в централната сграда на фалираната банка, изпълнителните директори отстранени от длъжност, а самата КТБ е поставена под специален надзор. След това всичко се развива като на филм.

На 21 юни 2014 г. Василев се обажда по телефона на Лазов от Виена и настоятелно го моли да отиде в австрийската столица, за да получи инструкции. Пред разследващите по-късно Лазов ще разкаже, че в този ден предположил, че тези инструкции вероятно ще бъдат само насока за едно последно осигуряване на средства за самия Василев. Отговаря му, че ще отиде в понеделник, за да може преди това да се подготви с документи, илюстриращи отговорността на българския Мадоф за взетите до момента решения. Лазов очаква забегналият финансист да поеме ангажименти за изплащане на банковите кредити на всички компании, вземали кредити реално и фактически заради него, както и поемане на отговорността за паричните средства в брой, които Василев е получавал и за които не е издавал до този момент документ. Лазов решава да пътува с втори човек, който да бъде свидетел на предстоящия разговор в частта за отговорността. Два дни по-късно Лазов и придружителят му кацат във Виена. На аерогарата към тях се присъединява Любомир Денев – адвокат на Василев и член на Надзорния съвет на КТБ АД, който ги взема с неговата кола. По пътя взимат и самия Цветан Василев от паркинг на мол. Всички заедно отиват в покрайнините на Виена в една къща, където се провежда самият разговор. По време на разговора първоначално Българския Мадоф поема устно отговорност и за изплащането на банковите кредити на компаниите, и за прехвърляне на тяхната собственост и управление, както и за паричните средства в брой на фирмите. След това Лазов му дава информация от ежедневната справка с натрупване от дата 20.6.2014 г. за размера на кредитите на неговите фирми от КТБ. Набъбналата сума охлажда моментално смелостта на Василев и той най-безцеремонно заявява на доскорошния си довереник, че няма никакво намерение да се връща в България. След което нагло заявява, че той самият не е подписвал нищо – нито от страна на банката, където подписват неговите директори и отговорност носят материално-отговорните лица, нито от страна на дружествата-кредитополучатели, където подписват подставените лица.

Чувайки това, Лазов осъзнава, че Василев има намерение да прехвърли на другите отговорността за ситуацията, която сам е създал чрез дългогодишния си начин на ръководство и модел на управление. Това, което до този момент в съзнанието на Лазов представлява доверителна операция, вече започва да изглежда като елемент от една лоша банкова практика, с което той категорично не би бил съгласен и поради това му заявява, че се дистанцира от такъв тип поведение. Поканва го категорично да се върне и да положи всички усилия да се минимизират възможните загуби и да не се изпуска контрола върху тези ситуацията и дружествата. Лазов дори му представя за подпис документи, представляващи решения на едноличния собственик на капитала на „Бромак“ в негово лице, с което нарежда и оторизира управителя в лицето на Иван Стойков да изкупи всички фирми – кредитополучатели и собственици на активи, със средства на КТБ, да освободи от длъжност и от отговорност подставените лица, както и да поръчителства пред КТБ за възстановяване на кредитите им. Василев първоначално разписва това решение на едноличния собственик, след което оставя подписаният екземпляр при себе си с обяснението, че ще го даде допълнително на управителя с оглед нещо да не се случи междувременно. Лазов предава на Василев и документи за подпис, свързани със средствата, които до момента са му осигурени в брой и счетоводно се водят като постъпили на каса в дружествата. Чрез подписването на тези документи Василев трябва да илюстрира, че действително ги е вземал и да поеме отговорността, че тези пари са изразходвани по негово нареждане. Документите са изготвени от самия Лазов и одитора Николай Орешаров, като същите вече са подписани от страна на управителите на всяко от дружествата с фиктивни касови наличности. Василев потвърждава пред Лазов, свидетеля и Денев, че е получавал суми в брой, които се водят фиктивно като касови наличности при фирмите и в КТБ АД. Потвърждава и техния размер – общо към 400 млн. лв. Българския Мадоф обаче отказва да подпише документите, като думите му са: „Ти искаш с това да ме окачиш на въжето“.

При този развой на разговора Лазов заявява на Василев, че ако си тръгне без подписани документи, напуска неговите структури, отказва да работи за него и с него, да изпълнява негови нареждания и директно му заявява: „Ти вече не си ми шеф, ти си никой за мен“. В крайна сметка така и не получава подписаните документи и още същата вечер се връща в София.

На следващия ден Лазов получава обаждане от адвоката Любомир Денев, в което му е казано, че Василев иска да се чуе с него по стационарен телефон. Дотогавашната дясна ръка на фараона обаче отговаря, че предвид разговора от вчера, не иска да разговаря повече с Василев. В този момент самият банкер беглец се включва в разговора, като нарежда на бившия си вече подчинен да намери част от другите му доверени хора и да започне прехвърляне на фирмите бушони, за да се заличат следите от финансовите измами. Лазов обаче категорично отказва да изпълни нареждането и заявява, че това няма да стане. Тогава Василев го пита – „ако до тази вечер ти осигуря подписани изготвените документи, останали при мен във Виена, ще играеш ли с мен“. Лазов му отвръща, че ако не се върне в София и не си поеме отговорностите за разпореденото и извършеното от него, да не разчита въобще повече на него. След това затваря телефона. Следват няколко настойчиви опити за свързване с него по мобилния му телефон от непознати, основно австрийски номера, но Лазов не отговаря на никое от обажданията.

В следващите дни Лазов ще научи, че той и някои от останалите основни фигури в схемата, които също са отказали на банкера-беглец да му помогнат да замете следите си, ще станат мишени на дискредитираща кампания. Като част от тази атака е и дело, заведено от Василев срещу част от бившите му служители заради подписано от тях писмо, адресирано към квесторите на КТБ и главния прокурор. Поредицата от дискредитиращи Лазов действия продължава и през октомври 2014 г., когато се появява едно фалшиво писмо от негово име, изтекло в интернет пространството от сайта „Фактор.бг“. В него лъжливо се твърди, че още на връщане от Виена на 23.6.2014 г., Лазов бил посрещнат от някакви хора на летището, които са го склонили и накарали да лъжесвидетелства. Затова всичко, казано от него пред разследващите, било плод на това склоняване да говори неистини за Василев и за всичко, което е ставало в банката. Паралелно с това му се обажда друг служител на Василев – Веселин Бушев. Няколко пъти той пита Лазов как се чувства и дали нещо му се е случвало. След месеци Бушев разкрива, че в този период е осигурил 210 000 лв. на адвокат Лазар Карадалиев по поръка на Цветан Василев в брой, предназначени за „профилактиране“ на Лазов. А докато трае тормозът над свидетелите и опитите за прикриване на схемите, Василев живее охолен живот в Белград, упорито отказвайки да изправи очи в очи с възмездието за своите грехове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.