Снимки

На всеки двама българи се пада по един автомобил, т. е. 508 коли на 1000 човека, сочат последните данни на Евростат и OICA, публикувани в доклада на Европейската асоциация на автомобилните производители. Според статистиката средният показател за Европейския съюз е 573 автомобила на хиляда души.

Рекордьор обаче е Малта - 775 автомобила на 1000 души. Малко по-малко са превозните средства в Люксембург - 745 на 1000 души.

На дъното на класацията се оказва

 

Румъния, където на 1000 човека се падат 308 автомобила.

 

Преди северната ни съседка се нареждат само Унгария и Латвия, съответно с 377 и 391 коли на хиляда граждани. В Гърция този показател е 566 автомобила.

Асоциацията разпространи и друга любопитна информация, според която най-много въглероден двуокис средно изпускат автомобилите в Естония - 133,9 грама на километър пробег, а най-малко в Хърватия - 117,7 г/км. Нашата страна се намира близо до средното равнище в Европа -125,8 г/км.

Публична тайна е, че голяма част от регистрираните леки коли в България са на възраст над 10 години. В тази връзка в началото на месеца от екоминистерството предложиха да се предприемат

 

мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден.

 

Очаква се относно проблема да се произнесе министерството на финансите, а мерките можело да се насочат и към продавачите на такива коли. Друга идея, свързана с намаляване на замърсяването е да се въведат санкции за коли без катализатори, като дори се рекламират с това, че сваляли филтриращите устройства от возилата след докарването им в страната. Явно по този начин се стремят да успокоят клиентите, заради епидемията от кражби на автокатализатори, предавани за скрап, защото в тях има платина.

През май регистрациите на нови автомобили са се увеличи с 4,6% на годишна база, показват данни на Асоциацията на производителите на автомобили в България.

 

Продадените в страната леки коли през миналия месец са 2457.

 

В ЕС покупките се увеличават през вай с 5,3 на сто, спрямо същия месец на 2016 г. и достигат 1,38 млн нови автомобила. От големите пазари най-сериозен е ръстът в Германия (+12.9%), Испания (+11.2%), Франция (+8.9%) и Италия (+8.2%).

За първите пет месеца на годината новите регистрации в страните от ЕС са почти 6.72 млн. От големите пазари най-сериозен скок на продажбите има в Италия (+8.1%), Испания (+7.3%), Германия (+4.7%) и Франция (+3.3%), а спад във Великобритания (-0.6%).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.