Снимки

И за предстоящия летен туристически сезон ще има остър недостиг на работна ръка. За да бъде решен проблемът, хотелиерите ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна, където заплащането е колкото у нас, съобщиха от туристическия бранш.

Според промените в Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“.

Според новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Кадрите от чужбина кадри ще бъдат наемани на по-ниско престижни работни места, обясниха хотелиери.

„Това от една страна е добре, от друга обаче българският бизнес не може да разчита само на тези работници, защото все пак те трябва да знаят и български език”, каза Стоян Маринов от Варненската туристическа камара пред БНТ. Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция.

По думите на Стоян Маринов е трудно човек, който не знае български, независимо от познанията по руски и английски, да бъде отговорник зала или старши администратор например. Пламен Начков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ във Варна, обясни, че бизнесът се насочва към кадри от Молдова и от Украйна, защото доходите са равнопоставени. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил им е заплата и транспорт до родната държава.

През миналата година близо 500 души от Молдова и Украйна са работили по Северното Черноморие като стажанти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.