Снимки

 

В болниците изписват на пациентите антибиотици без нужда, за да не прихванат някоя вътрешноболнична инфекция. Така се процедира с не по-малко от 60% от хоспитализираните от първия до последния ден на клиничната пътека. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Думите му реално означават признание за неправилна свръхупотреба.

От изявлението му стана ясно, че в последните три-четири години цефалоспорините – антибиотици от трета генерация, са поевтинели много и затова те се употребяват дори в случаите, когато трябва да се ползват такива от първа генерация. Пак в последните години в болниците са се появили много щамове, които не са чувствителни, тъй като в хирургиите започна да се прави профилактика точно с цефалоспорините, които са от трета генерация. Вътрешноболничните инфекции в нашата страна се проявяват обикновено след изписването на пациента, защото клиничните пътеки са кратки и човек, като се прибере вкъщи, развива вътрешноболничната инфекция. Всяка пневмония 15 дни след напускане на болницата е вътрешноболнична инфекция, каза още проф. Тодор Кантарджиев и подчерта, че преди това рядко се правят антибиотикограми, по които се отчита какъв тип точно от въпросния медикамент е необходим за даденото заболяване. Всяка хирургична инфекция месец след излизане от клиниката може да е от болницата, както и всяка уроинфекция, проявена 15 дни след излизане от болницата е вътрешноболнична, допълни той. Констатациите му се потвърждават и от доклад на Европейския център за контрола на заболяванията. Данните в него сочат, че болниците в България изписват с 35% повече от по-евтините антибиотици. Проф. Кантарджиев поясни, че това са единствените лекарства, които предизвикват трайни екологични последици. Освен че той унищожава нормалната бактериална флора в човешкото тяло, отделен от организма на пациента, той действа и на околната среда. Репортерска проверка на „Монитор“ установи, че болниците от години не назначават клиничен магистър-фармацевт, какъвто беше задължителен преди време. Задачата на този специалист е да отчита лечебния ефект от терапията с различните медикаменти и да следи за полипрагмазия, както се нарича на медицински език презастраховането с лекарства, а също и за странични неблагоприятни реакции при пациентите. Прекомерната употреба на антибиотици създава резистентност, се скри проф. Кантарджиев. В подкрепа на думите си той приведе факта, че лекуваната пневмония, хваната в болниците, е много по-устойчива и по-трудно се лекува. Не познавам възрастен мъж, излязъл от урологично отделение, да няма урологична инфекция. 25 000 са смъртните случаи в Европейския съюз заради антимикробна резистентност, а в света те са 700 000. Очаква се към 2050 г. смъртността от тази резистентност да бъде по-честа, отколкото рака, предупредиха от Световната здравна организация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.