185 затворници стават машинисти и заварчици

185 затворници стават машинисти и заварчици

185 затворници са се преквалифицирали, стават машинисти и заварчици. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева в НС.
 

Тя бе изслушана по въпроса за политиките за подобряване на материалната база в местата за лишаване от свобода. Цачева благодари на Фонд "Затворено дело" са създадените 12 курса, през които миналата година са преминали обучение 185 затворници за упражняване на професии, като машинист, помощник в строителството, заварчик, работник в кулинарни изделия и работник в дървоизработването.

Тя заяви, че българският законидател е приел европейските критерии за минимум 4 квадратни метра площ за един лишен от свобода. Италия поддържа 3 квадратни метра площ, сравни Цачева. Като конкурентни факти за 2017/2018 г. правосъдния министър даде, че са се извършвали цялостни ремонти на затворите в Бургас Варна и Сливен. До края на 2019г. Ще приключат ремонтите на затворите Пазарджик, Бобовдол и Стара Загора.

През новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм който е за 2019-2022г. е предвидено да се извършат дейности като реновиране на затвора Пловдив и две сгради от затвора в Бобовдол, реконструкция на ареста в град Петрич, Бургас. Предстои изграждане на нов затвор с капацитет 400 души и 100 надзиратели, заяви Цачева. Тя допълни, че се работи и за подобряване на условията на труд и увеличаването на възнагражденията на служителите.

Министърът отбеляза, че няма пренаселеност на затворите. Бе засегнат и въпроса за реинтеграцията на Затворниците. Важа е политиката, която се провежда в тази сфера по отношение на превъзпитанието на лицето, което изтърпява наказание, да може се впише в нашето обществото, зави Министърът на правосъдието. Тя допълни, че за тази цел се полагат усилия от страна на служителите, социолна работници, инспектори, психолози и медицинските екипи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.