Снимки

„Бай Ганьо в банята“ с емблематичното „Булгар, булгар“ отпада от проектите на нови учебни програми по български език и литература. На нейно място влиза главата „Бай Ганьо пътува“. Това обяви днес образователният министър проф. Тодор Танев и уточни, че решението е лично негово.  “Вече сме в 21 век и България е мръднала от тогава”, обясни министърът и добави, че учебните програми все още са само предложения, а не окончателно решение. Проф. Танев беше категоричен, че МОН не прави безсмислени размествания, а всяка промяна се прави с идеята да е  услуга на децата и да се подобри качеството на образование. Така например е много по-подходящо „История славянобългарска“ да се изучава в девети клас, когато децата са по-големи и могат по-добре да я осмислят, отколкото в шести, както е в момента.

„Стани, стани, юнак балкански“ също остава в програмата, но песни като „Хубава си, моя горо“ няма да се учат в часовете по литература. Те ще бъдат част от часовете по музика, защото само с текст „не докосвали” достатъчно децата.


Министърът обяви, че е патриот

и нищо свързано с българската националност няма да отпадне от учебниците.
Емблематичните произведения „Песен за човек“ на Никола Вапцаров и „Зимни вечери“ на Христо Смирненски“ не отпадат, а ще изучават в десети клас, вместо в осми както е в момента. Десетокласниците ще учат още „Писмо“(„Ти помниш ли...“), и „Предсмъртно“ на Никола Вапцаров. Най-емблематичните произведения

 на Христо Ботев и Иван Вазов също не отпадат

от програмата и ще се изучават в 9 – и и 10- и клас.
 От проектите на МОН стана ясно, че в десети клас учениците ще изучават само българска литература. Според новия Закон за предучилищно и училищно образование след 10 клас гимназистите ще завършват първа гимназиална степен и ще имат национално външно оценяване по литература. Именно заради тогава ще се учи само българската литература, обясни главният експерт от МОН Милена Иванова.
В десети клас ще се учат още емблематичнити прозиведения на Яворов, сред които са „Обичам те“, „Две хубави очи“, „На нивата“ и др. В учебната програма попадат и „Тютюн“ на Димитър Талев и други важни произведения.


Липсват 31 произведения


31 произведения отпадат от проектите на учебни програми по български език и литература до 12 клас. От 171, изучаваните текстове ще са около 140, ако програмата бъде приета в този си вид.
В проектите липсват стихотворенията на Никола Вапцаров - „Завод“ и „Кино“,  „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов, „Сиротна песен“ на Димчо Дебелянов, както и „Ралица“ на Пенчо Славейков. От задължителната подготовка отпада още разказът на Елин Пелин „На оня свят“, както и „Шибил“ на Йовков.
От МОН уточниха, че в часовете по профилирана подготовка в 11 и 12 клас, ще могат да се изучават и други произведения. Публикуваните проекти на програми засягат само задължителната подготовка.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Водна война във Видин

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух. Изненадващо във водния „сблъсък” се включи и екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин и превърна събитието в истинско забавление.

Нови археологически обекти в Северозапада получават финансиране

Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране от държавата, съобщи директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.
Министерството на културата ще финансира теренни археологически проучвания в редица обекти на територията на Северозападна България - особено в пещерите, които като карстови образувания са доста интересни обекти. Те са много и разнообразни, което показва колко богато е археологическото наследство в тази част от страната, каза Филипова.

Обраха бензиностанция във Врачанско

Кутията с оборота и стекове цигари са задигнати от бензиностанцията във врачанското село Михайлово, съобщиха от областната дирекция на МВР. Откраднатата сума е 13 700 лева.