Снимки

Един циганин решил да си загради имот, за да си построи къща. Харесал си равен терен. Представил си как ще му е близко до пътя. Ще си вари бобец пред прозореца и ще си гледа шосето. Оказало се, че нито имотът е негов, нито нищо. Но и никой не го закачал с години и той на финала решил да предявява претенции, че земята е негова и има право да си я купи. Ей такова е положението в нашата мила родина. Всеки узурпира каквото му допадне. А после се сърди на държавата, че иска да му го вземе. А като се разсърди много, и вземе че стане на неговото. Или ще протестира, или ще вика телевизиите. И пак той ще е победител. Държавата е лоша, когато бута. Лоша е и когато не бутне нещо, което вземе, че убие някого. Тогава е най-лоша. Но когато не прави нищо, тогава е най-виновна. Била спала. Тогава разни карикатуристи с чорлава коса и невчесана брада решават да си запълнят пасквилите с „неадекватната държава“. Ами какво да прави тя? Трябва да бута всичко наред. И незаконните тоалетни, и незаконните козирки над входовете, и незаконните тераси, и незаконните огради. Преди години дори бутна едно незаконно барбекю, за да покаже, че не се съобразява с авторитети. Въпреки това обаче се налага да се съобразява с разни там роми, на които някой кмет им обещал, че няма да ги закача, ако гласуват за него. И така в държавата никнат с хиляди незаконно обекти, постройки и какво ли още не. А после тези инженерни решения убиват млади хора и отново се търсят виновни. Кога извършителят е „неизвестен“, кога е „известен“ и още по-малко го закачат. Има си разпоредби, закони и изисквания и те трябва да се спазват. Не се ли спазват, следва събаряне. Но трябва да има и топки. Не от онези, на които се кълчи Майли Сайръс, а истински, които да бутат и да чупят. Едва, когато във всеки квартал спре по един такъв кран, тогава ще се спрат инженерните иновации. Тераси върху тераси, стаи върху гаражи, бутнати носещи стени, заведения в разни мазета и т.н и т.н. Защото за архитект трябва да се учи. А не просто да се знае как се зида. Зидаромазачите от строителни войски вече са пенсионери, а останалите просто са гледали как стават тези неща. И майката му е събаряне до основи, за да не слагаме после жалейки. И да не се точат дела с десетилетия, като онова за сградата на столичната улица „Алабин“, където се смята, че един популярен човек с прозвище Командира беше замесен, но и така не беше осъден. Тогава си заминаха два млади живота заради несвършена работа от една служба. За това тази служба да си изпълнява правомощията и да бута всичко, което не отговаря на изискванията. Защото по-добре сринат строеж, отколкото сринат живот.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.