Снимки

200 електронни гривни ще щракнат на глезените на престъпници и обвиняеми, за да бъдат проследявани от властите. Още 50 устройства за сателитен контрол пък ще дебнат „под лупа“ особено опасни лица, като например потенциални терористи. За доставката им Министерството на правосъдието е обявило обществена поръчка на стойност над 1,7 млн. лв. В сумата влиза цялостната система за проследяване с хардуер, софтуер, инсталиране, тестване, поддръжка и обучение на служителите.

За подготовката на търга съобщи по-рано този месец правосъдният министър Цецка Цачева, която настоя електронни гривни да се поставят и на предсрочно освободените от затвора. Темата наелектризира обществото, след като съдия от СГС реши да пусне преди изтичане на присъдата им двама от групата на Наглите - Гребеца и Йожи. Срещу това решение имаше бурно недоволство и впоследствие апелативният съд ги остави на топло.

Използването на електронни гривни е уредено в законодателството ни, след като през 2015 г. успешно бе реализиран проект за пробното им прилагане. Тогава 100 нарушители бяха с гривни за радиочестотно проследяване, а един беше поставен и под GPS контрол. Проектът показа, че с внедряването на системата за електронно наблюдение ще се разшири прилагането на алтернативни санкции и мерки, ще даде възможност за прилагане на наказанието лишаване от свобода и не на последно място – ще намали разходите за издръжка на лицата в затворите. Тези изводи са изтъкнати от Министерството на правосъдието и в обявяваната сега обществена поръчка. Заложеният в нея срок за реализация е 10 месеца.

Според разписаните изисквания в техническата спецификация електронната гривна трябва да регистрира информация, ако лицето, на което е сложена, опита да я свали или да попречи по друг начин на проследяването. В същото време устройството не трябва да причинява неудобство на съответното лице и не бива да тежи повече от 200 грама заедно с ремъка, да не предизвиква алергични реакции и да не издава неприятна миризма. Гривните трябва да бъдат и водо- и удароустойчиви, както и да не се поддават на горене.

GPS проследяването с планираните за покупка 50 други устройства пък ще се прилага на най-високорисковите закононарушители, като в САЩ, Израел и други държави, които са обект на терористични прояви, сателитното наблюдение на такива хора е практика. С тях ще може да се определя местонахождението, присъствието или отсъствието на проследяваното лице на определено място в определено време, като информацията ще се изпраща за максимум 60 секунди. Точността при посочване на местонахождението пък не трябва да варира на повече от 10 метра.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Обсъждат подобряване на взаимодействието при работа с деца жертви на насилие

Представят възможностите и предизвикателствата при прилагането на мултидисциплинарен и междуведомствен подход при работата с деца, жертви на насилие. Събитието ще започне в 9:30 часа на 22 май в хотел „КООП“. Представители от Исландия ще споделят опита си от услугата „Барнахус“, която прилага именно този метод. Освен това те ще разяснят и какво точно представлява той.

55 289 седмокласници писаха за хайдути и магаре (ОТГОВОРИТЕ)

55 289 седмокласници трябваше да се справят със задачата да напипат подробен преразказ от името на неутрален разказвач из текста „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич. Резултатите трябва да станат известни до 6 юни.