Снимки

Градските центрове и главни пътища стават все по-многолюдни и натоварени, за това производителите на автомобили и транспортните компании се стремят да разработят компактни решения за последния километър от пътуването. Ford отправи предизвикателство към своите служители чрез Last Mile Mobility Challenge, което събра над 600 идеи и един от финалистите е Carr-E.

Carr-E може да е малък, но разполага с впечатляващи възможности. Проектиран от системен инженер в Кьолн, Германия, Carr-E може да превозва хора или предмети с тегло до 120 кг със скорост до 18 км/ч. Обсегът му е ограничен до 22 км, което е повече от достатъчно, за да се стигне от паркинга до офиса или до желаната спирка.

 Освен за превоз на хора Carr-E може да се използва като устройство за пренос на товари. След като бъде натоварен, потребителя поставя контролер в джоба и кръглото малко превозно средство ще започне да го следва.

Ултразвукови датчици на предната част на устройството му дават възможност да избягва препятствия, като освен това разполага с функциониращи предни и задни светлини. Има дори вграден GPS, въпреки, че не се съобщава каква ще бъде ролята му, вероятно собствениците ще могат да проследят устройството, ако бъде откраднато или за ориентация в автономен режим.”Ние наистина трябва да изобретим отново колелото, за да открием нови подходи за мобилност”, казва дизайнера Килиан Вас. „При разработването на Carr-E, аз бях вдъхновен от разширяване на Ford в двете компании за автомобили и мобилност, но аз също съм наясно колко бързо градовете се разрастват и как придвижването в градска среда ще стане все по-сложно. Аз наистина исках да се създам устройство, което прави пътуване по-лесно и по-забавно.”Ford, или по-точно Килиан Вас, не е единствен в разработването на концепция за интегрирано в автомобила транспортно средство. Audi показа в началото на годината нещо между лонг борд и тротинетка, която да се помещава в бронята на Q3, както и сгъваемия Peugeot Design eF01 електрически велосипед, който може да бъде прибран в багажника на 5008. Всички концепции предлагат уникален поглед върху съвременната градска мобилност, но всички имат сходни намерения.

 Ford не е единствената компания която насърчава своите служители, за да проучи тяхната творческа страна. Daimler също стартира творческа платформа, където служителите могат с помощта на инструктор да представят своите идеи за бъдещето на марката.


 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Измервателна ролетка с дисплей

Rollova измерва дължина

Измервателна ролетка с дисплей

В наши дни, всичко е повлияно от технологиите, включително измервателната ролетка. Rollova, е цифрова измервателна джаджа с OLED дисплей, която трябва само да се плъзне по повърхността или ръба, за да измери дължината им.

Технология предпазва незрящите от препятствия

WeWALK е съвременен бял бастун

Технология предпазва незрящите от препятствия

Белият бастун, с който потупват по земята, хората със зрителни нарушения е от голяма помощ за тях, но съществува ли възможност за подобряването му? Младите предприемачи от турската Young Guru Academy (YGA), изглежда, мислят точно така, и затова в партньорство с фирмата за електроника Vestel са създали високотехнологичния интелигентен бастун WeWALK.

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Personal Mover Concept оптимизира работния процес

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Автомобилните фабрики представляват огромни помещения, изискващи работниците да изминават големи разстояния, докато извършват работата си. В фабриките на BMW, някои служители може да изминат до 12 км на ден, често пренасяйки различни части. Компанията проучва нов подход към мобилността на работното място, разработвайки персонално превозно средство, подобно на Segway, което позволява на служителите да се придвижват в завода.