Снимки

* Нумеролози съветват шофьорите какви номера да си сложат

* Ще проверяваме пред заведенията за празниците

* Намалихме броя на тежките катастрофи и загиналите

* 200 на ден се удрят, когато завали сняг

 

 • Комисар Тенев, в последно време се забелязва все по-интензивно движение на територията на столицата, образуват се задръствания, въпреки подобрението в инфраструктурата. На какво се дължи това?

 • Отчасти това се дължи на лошото време. Всеки предпочита да ходи с автомобила си на работа, когато навън е студено и вали. Отделно в последните няколко месеца в столичния КАТ се наблюдава скок на новорегистрираните автомобили. Само на ден даваме около 1000 свидетелства за регистрация на леки коли. От които половината са чисто нови автомобили. Другата част са при промяна на регистрацията със софийска, с останалите са коли втора ръка, внесени у нас. Всичките тези автомобили се управляват на територията на „Пътна полиция” София.

 • Казахте, че хората се качват все повече на автомобилите си заради лошото време. Глобявате ли тези, чиито коли не са подготвени за зимния сезон и най-вече заради износените гуми?

 • Глобяваме за износени гуми, защото в крайна сметка в закона е вписано „гуми, които са над определени милиметри”. Височината на протектора на гумата трябва да е над 4 мм. Поради тази причина тези, които са с износени гуми, ги санкционираме. За съжаление още при първия снеговалеж се увеличиха пътно-транспортните произшествия на територията на София. Има резон, тъй като хората не бяха свикнали да карат автомобилите си на такова мокро и хлъзгаво време, въпреки че улиците и булевардите в София бяха доста добре почистени, имаше наръсени химикали. Хората в стремежа си да отидат по-бързо на работа или да се приберат, не се съобразиха с пътните условия. И една голяма част от катастрофите станаха в следствие на неспазване на дистанция на автомобилите, които се движеха по пътното платно.

 • Колко са катастрофите на ден при падането на сняг?

 • При първият ден след снеговалеж катастрофите на територията на София са над 200. Това отново подчертавам, че е заради неспазването на дистанция, лошата подготовка на шофьорите, бързането и техническото състояние на автомобилите.

 • Наближават коледно-новогодишните празници. Има ли мерки, които вече са разписани за хората, които ще празнуват на територията на София?

 • Както всяка година ние и тази сме взели под внимание празниците, които наближават. Правим разстановка на нашите сили и средства и в тези напрегнати дни определено ще има много засилено полицейско присъствие. Най-вече наши автомобили ще има около заведенията, където се очаква да празнуват хората, а след това да се качат пили на колите си. Искам да предупредя всички да не си правят илюзията, че могат да пият и след това да шофират. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни. Ще сме на пътното платно, ще спираме и при установено нарушение, ще взимаме книжките и ще сваляме номерата на автомобилите.

 • Взето ли е под внимание масовото напускане на столицата заради евентуалното сливане на почивните дни?

 • Да, взето е под внимание, тъй като хората ще слеят коледните с новогодишните празници и ще пътуват. Със сигурност ще има голямо движение в посока изходите на София, по централните булеварди и трасета. Ще има постоянен полицейски контрол. Наши служители ще седят на възловите кръстовища и ако се наложи ще регулират движението на изход на София, за да могат хората по-бързо и безпроблемно да напуснат пределите на столицата.

 • Намаляват ли тежките катастрофи в София?

 • Можем да се похвалим със статистиката по отношение на тежките пътно-транспортни произшествия на територията на София. До момента имаме минус 117 тежки катастрофи, в сравнение с миналата година с минус 8 убити и 156 ранени по-малко. Мога с радост да отбележа, че тенденцията е към намалявне на убитите и ранените. За сравнение мога да кажа само, че преди две години на територирията на София загиналите при катастрофи бяха над 60, а сега са на половина по-малко, което е един доста добър показател.

 • Скоро стана ясно, че ще бъдат поставени ПОС терминали за плащането на глобите в „Пътна полиция”. Това ще подобри ли събираемостта?

 • Надяваме се да облекчим гражданите в това отношение. Вече на гишето за регистрация на автомобилите имаме ПОС терминали, на гишето за издаване на книжки също има и като сложим и за плащането на глобите. Това е идеята. Сега малко увеличихме събираемостта, тъй като има строги санкции към водачите, които шофират с неплатени глоби. Както знаете книжките им се взимат временно до заплащането,а и автомобилите им могат да бъдат спрени от движение, което си е доста сериозен проблем за тях. Хората вече идват да си заплащат сами глобите, без да се налага да ги издирваме. Дори има такива, които преди да тръгнат на път, минават през „Пътна полиция”, за да проверят дали има нещо неплатено, за да нямат проблеми, особено ако ще пътуват на далеч.

 • Предвижда се повишаване на цената на т.нар. специални регистрационни номера с повтарящи се цифри. Към момента има ли интерес към такива табели?

 • Всеки ден имаме доста хора, които искат такива номера. На електронното табло пускаме минимум по 25 такива номера на ден. Пускаме ги с цел обикновените граждани, като се наредят на гишето, по номера на подаденото заявление да си изберат номер, който им харесва. Там пускаме и еднакви номера и обратни, две по две и т.н. Всичко, което е по тарифа 4, което е изписано в Закона за движение по пътищата. Даваме възможност на гражданите наистина да имат облекчен режим и сами да си избират номерата. А не чрез някакви посредници или прекупвачи, които да им вземат излишни пари.

 • Има ли шофьори, които имат специални предпочитания по някаква определена причина?

 • Има такива, които са ходили при нумероложка например и тя им е казала, че номер 5632 е щастливият им номер и той ще им донесе много благополучие и щастие. Често идват в приемния ден такива хора. Имаме специална комисия, създадена със заповед на директора на СДВР, която раздава номера. След като хората си подадат такова заявление, се прави справка и на гражданина, който си е заявил такъв номер. След това той му се дава, стига да е наличен и да е доставен от подходящата серия, която е в момента.

 

Визитка:

Роден е през 1962 г. в Димитровград

Завършил е стопанско управление и администрация в УНСС

Бил е сержант в Пътна полиция - Димитровград

Лейтенант-офицер в Пътна полиция РДВР - Хасково

Районен инспектор

Началник-смяна Магистрална полиция

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.