Въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) от 1 юни е голяма стъпка в укрепването на националната сигурност и доверието на Евросъюза към страната ни. Само ще отбележим, че сме последната страна в ЕС, която предприема тази стъпка. В останалите, ако туристът не се е регистрирал, електронният ключ за стаята му в хотела не може да я отвори. Известно е също, че още от 2014-а има отпуснати 2.5 млн.лв.за създаването и въвеждането й, но проектът бе замразен.

Не може да пропуснем и шокиращите данни, че всяка година не се контролира пребиваването у нас на 5 милиона чужденци (предимно туристи),  губят се 60 милиона нощувки, като щетите за държавата от това са 300 милиона лева. Няма да коментираме защо страната остана на опашката, но няма как да пропуснем онзи терористичен акт на летището в Бургас, извършителите на който можеше да бъдат спипани бързо, ако ЕСТИ функционираше. Защото първото, което се проверява от разследващите е тази система.
Ситуацията се задълбочи със заплахите на Ислямска държава и наплива на имигранти, особено в хостелите в центъра на столицата. Тази система би помогнала и за установяването на движението на мнозина от подземния свят, които са дошли да се занимават не само с трафик на хора, но и с нечисти сделки.

Чудно е наистина, но и същевременно показателно, че за сивия сектор, сигурността на страната нищо не значи. Макар, че ако туризмът ни се развиваше според правилата на белите държави, печалбите на хотелиерите биха били много по-големи. Изводът от този парадокс е за политиците. Те са тези, които трябва да прокарат закони, улесняващи управляващите, (които и да са те) не само в събирането на данъци, но и в осъществяването на ангажиментите ни като външна граница на ЕС. Политиците са и тези, които трябва да виждат пробойните в сигурността не само на границата или в туризма, но и в другите сектори. И не да ги запушват след дъжд качулка, а да действат превантивно, за да може демократичните ценности да не се използват за политицитечески спекулации, а да са част от нормалността на ежедневието ни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.