Снимки

- Доц. Петров, със затоплянето на времето увеличава ли се рискът от инфаркти?

- Всички резки промени, както в температурата, така и в атмосферните условия, са неблагоприятни за хората със сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че когато преминаваме от по-студено към по-топло време, по-скоро има склонност към разширяване на съдовете. Това не води до влошаване на симптомите, особено при съдовите заболявания. При пациенти със сърдечни заболявания има риск от хипотомии (ниско кръвно налягане), както от повишаване на концентрацията на циркулиращата кръв. Това е една от предпоставките за тромбообразуване. От тази гледна точка има, макар и не голяма вероятност, за увеличаване на риска за запушване на артерии. Така че по-скоро е рискова рязката промяна. От тук следва и логичният извод, че хората с мощна хипертензивна терапия трябва да са по-предпазливи. Затова под контрол на лекуващия лекар може би трябва да се помисли за известна контролирана редукция на терапията.

- Какви са симптомите, чрез които можем да разберем, че сме застрашени?

- Всъщност повечето хора не разпознават основната симптоматика, свързана със сърцето. Те смятат, че когато става дума за такъв проблем, болката е в зоната на сърцето. А това не е така. Най-често симптомите са от типа на умора, задух, стягане в гърдите, но не конкретно в лявата сърдечна зона, както обикновено се смята. Сърцето е разположено по средата на гърдите, зад гръдната кост. Така че когато имаме съществен сърдечен проблем, най-често симптомите са в широка гръдна зона. Най-често притеснителен симптом е болка от типа на голяма тежест, изпотяване.

- По-застрашени ли са хората от високо кръвно налягане от сърдечни заболявания?

- Не бих казал. По принцип, когато имаме резки температурни промени, са застрашени пациентите с изходно сърдечно-съдово заболяване. Сърдечно-съдовите заболявания не случайно са обединени под една шапка, защото обхващат промяна на съдовете в цялото тяло. Немалка част от рисковите пациенти са и тези, които имат мозъчно-съдово заболяване. Затова и ние изследваме пациенти със сърдечно заболяване и за промяна в артериите.

  • - Как можем да се предпазваме?

- Необходима е достатъчна хидратация на организма, добър баланс на хемодинамичните показатели. Тъй като хората с много високо, както и с много ниско артериално налягане, при такива високи температурни условия са рискови. Когато артериалното налягане е ниско, може да се стигне до тромбообразуване, а при високо - до кръвоизлив.

- Преди време заявихте, че случаите на инфаркти намаляват всяка година. Има ли обаче подмладяване на сърдечните заболявания?

- Факт е, че има известно намаляване, но все още у нас инфарктите и инсултите са много. Ние продължаваме да сме сред водещите страни по брой на тези заболявания. Много неща са от значение, но, разбира се, профилактичните мерки дават най-голям ефект. Прекратяването на тютюнопушеното, намаляване на нивата на холестерола, са от изключително значение. Ние сме типична страна с четири сезона и организмът ни е пригоден да понася промените. Затова проблем е общата заболеваемост, която е много голяма за нацията ни.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.