Снимки

- Г-н Филипов, какъв знак дава ратификацията на договора за добросъседство с Македония и какво следва оттук насетне?

- Ратификацията е нормален акт за вкарване в практиката на един много важен договор между България и Македония, подписан през август миналата година. На някого може да му се струва, че ратификацията закъсня, но трябваше да минат няколко събития като местните избори на 15 октомври миналата година, извънредния конгрес на сега опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на 23 декември. Така договорът бе ратифициран на една символна дата - 15 януари.

- Случайно ли стана това, или по-скоро е търсен ефект? Знаете, че преди 26 години точно на 15 януари България първа призна Република Македония за независима и суверенна държава.

- Поздравявам председателя на парламента на Македония Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция, който вкара ратификацията в дневния ред на парламента в едно от първите заседания. Мисля, че тази дата не е избрана случайно. Ако проследите внимателно хода на събитията, ще видите, че има символика във всички ключови моменти от новия етап на развитието на отношенията между България и Македония. На 22 юни премиерите Заев и Борисов положиха цветя на паметника на цар Самуил в София, което беше важен сигнал. Договорът пък беше подписан около Илинден - въстание, което празнуваме и ние, и македонците. След това първото съвместно заседание между двата кабинета бе проведено в родния град на премиера Зоран Заев - Струмица. То бе свързано с дебатите около писмото на синода на Македонската православна църква към БПЦ. Ратификацията пък се осъществи на 15 януари. Щом са решили да вървим по пътя на символиката, няма лошо.

- Какво следва оттук насетне, договорът трябва да се ратифицира и от нашия парламент?

- Имайте предвид, че при нас ратификацията ще мине с голямо мнозинство, всички са убедени в значимостта на подписания договор. А дори да е закъсняла, договорът вече се изпълнява в някаква степен - в сферата на инфраструктурни обекти, в по-голямото сближаване между двете държави. В заключителните разпоредби нямаше срок за ратифицирането. Оттук насетне обаче, след като договорът бъде публикуван в техния служебен вестник, започва да тече 3-месечният срок, в който трябва да бъде сформирана експертната комисия на паритетна основа, която да обсъжда въпроси от историята и образованието. Между впрочем македонската процедура е, след като бъде гласуван в парламента, договорът да бъде подписан и от президента на страната Георги Иванов. Имам обаче усещане, че той изпитва някаква съпротива срещу този конкретен текст на договора. Но се надявам, че все пак политическият разум у него ще надделее. Така че оттук насетне трябва да следим формирането на комисията от тяхна и от наша страна. Дори на медийно равнище личи колко сериозно в Скопие гледат на работата на тази бъдеща комисия, колко сериозно се готвят да запазят статуквото по отношение на историята и на образованието. Дори що се отнася до уточняване на понятията, с които ще се борави при работата на комисията - например при понятието обща история. Онзи ден прочетох изказване на председателката на Сдружението на македонските историци, която казва, че ние не можем да разберем какво точно означава обща история. Така че онези експерти, които ще искат много да участват в състава на комисията от българска страна, не бива да гледат толкова романтично на нейната работа, а трябва да се готвят много сериозно.

- Точно Георге Иванов преди известно време заяви, че договорът не може да удовлетвори всички, а просто трябва да гледаме от призмата на бъдещето, а не на миналото, за да се преодолеят различията.

- Така е. И външният министър Никола Димитров преди няколко дни заяви, че и двете страни не са много щастливи от договора от своя гледна точка, но е важен документ, защото открива до голяма степен европейската перспектива на Македония. Няма начин да вървиш по пътя на Европейския съюз, ако не изпълниш първото и задължително условие - да имаш добри междусъседски отношения. Поне досега практиката показва, че всички страни в Югоизточна Европа, които бяха приети в ЕС, са изпълнили това условие. В това число и България. Да не говорим за другите условия, за които някога сигурно ще стане дума.

- Не мога да не ви питам за бойкота на ВМРО-ДПМНЕ. Очакван ли беше за вас?

- Напълно. Бих го определил като ирационален бойкот. Между другото този бойкот ще бъде нарушен днес, защото генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде в Скопие и ще говори пред парламента. Поради тази причина ВМРО са решили да влязат в залата и да демонстрират готовност за членство. Но иначе бойкотът им продължава. В началото на ноември бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви, че ще подаде оставка, и партията свика извънреден конгрес на 23 декември, на който се очакваше да бъде избран и нов председател. Така и стана. Договорът трябваше да бъде гласуван в пленарна зала, но нарочно бе отложен след Нова година с надеждата, че новото ръководство може би ще смекчи позицията си и ще промени становището си. Никой от ВМРО не влезе в залата на 15 януари, а имаше хора, които по време на конгреса играеха нещо като вътрешна опозиция. И това бяха от популярните личности на ВМРО-ДПМНЕ. Затова очаквах поне те да влязат в зала, но това не се случи. Затова си мисля, щом толкова тези хора не искат развитието на отношенията между Македония и България, то тези депутати от партията, които са с българско гражданство, да върнат българските си паспорти, щом са такива моралисти.

- Каква е прогнозата ви - трънлив ли ще е пътят на Македония към ЕС?

- Когато става дума за тази Македония, която ние първи признахме, никога нищо не е сигурно и леко. Договорите са договори, но нещата имат други реалности. Макар че можем да кажем, че Зоран Заев затвори едно досие със спора с комшиите. Сега е наред досието с Гърция за името. Но много път ще се извърви, много нерви ще се изхабят. Не е изключено от време на време да припламват искри, но геополитическата ситуация на Западните Балкани и изобщо на Балканския полуостров е съвсем друга, а и други ветрове веят в платната на България в момента. Добре е българският държавен кораб да се възползва от тези ветрове.

- Не мога да не попитам за стрелбата срещу лидера на косовските сърби Оливер Иванович. Как ще коментирате този акт?

- Той беше един от умерените лидери на косовските сърби, едва ли не влезе в политиката през 2000 година под напора на събитията тогава - две години след като Косово стана независима държава. Очевидно е, че Оливер Иванович е имал доста неприятели в Косово, а и може би в самата Сърбия. А самото убийство дойде в лош момент, когато продължават да се водят преговори за бъдещето за Косово, и от това дали ще бъде осветлено убийството и намерени поръчителите на този акт ще зависи до голяма степен спокойствието в този и без това неспокоен регион. Има едно понятие на колегата Сашо Ордановски, което много харесвам. Той казва „там сме в състояние на един незавършен все още мир“. Така че всяка радикална ситуация може да нанесе големи беди.

- Очаквате ли все пак нагнетяване на напрежението?

- Едва ли ще се стигне до това, или по-скоро ми се иска да не се стига.

- Но неразкриването на извършителите и поръчителите на това убийство ще бъде достатъчно показателно.

- Така е. Ще постави подозрения в една обстановка, в която и без това подозренията са страшно много.

 

Визитка:

Костадин Филипов е дългогодишен кореспондент на БНР, БТА и БНТ в Скопие, Македония

Един от най-задълбочените познавачи на проблемите на тази страна в журналистическата гилдия

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).