1800 малчугани от социалните домове ще учат с нови лаптопи

1800 малчугани от социалните домове ще учат с нови лаптопи

Близо 1800 деца и младежи от социалните услуги в страната ще получат компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет със средства от Министерството на труда и социалната политика. С устройствата малчуганите ще могат да се включат в дистанционно обучение, ако такова бъде използвано в техните училища през идната учебна година.

За целта фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) ще предостави почти 823 000 лв. на общините доставчици на услугите. Те кандидатстваха с проекти по програмата за закупуване на компютърна конфигурация или лицензиран лаптоп, таблети, принтер, както и за оборудването с рутер или заплащане на таксата за интернет услугата до края на година. Одобрени са 80 предложения, посочват от МТСП. Най-голям е бил интересът към лаптопите, настолните компютри и заплащането на интернет до края на годината.
Целта на програмата е да осигури непрекъснат образователен процес. Тя е част от ангажимента на МТСП да не се преустановява социалната подкрепа на най-уязвимите обществени групи при преодоляването на пандемията от COVID-19. С подкрепата ще се повишат шансовете на младежите от социалните услуги за преминаване в следваща форма на обучение, професионална квалификация по професия и реализацията им на пазара на труда.
В края на май и началото на юни Агенцията за социално подпомагане и ФСЗ пък раздадоха още 261 дарени или закупени със средства на благодетели таблети на ученици от социалните услуги в областите Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Севлиево, Габрово, Ловеч, Дупница и Смолян.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.