18% от българите предпочитат да си вземат болничен, а 5% продължават работата си от вкъщи. Това показва онлайн проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria, проведено сред активните интернет потребители (15+), които са част от Българския национален панел.

40% от анкетираните споделят, че продължават с ежедневната си програма и почти толкова (37%) отиват на работа/училище частично или на непълен работен ден.

Повечето българи (62%) боледуват от типични заболявания, като настинки, леки вируси или стомашни разстройства не повече от два пъти в годината. 25% съобщават, че боледуват повече от два пъти годишно, а 11% не боледуват изобщо.

Глоба за лекаря, издал фалшивия болничен, и за служителя, който го е поискал. Това предложи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), за да се спре както той я описа „кражбата“ от фондовете за обществено здраве.

„При установени нарушения трябва да има санкции. Не може единствената санкция да е това, че няма да се изплати периодът на болничния лист“, каза Велев. Той уточни, че това е само идея и разговорите не са стигнали и дори на етап всички заинтересовани да се съгласят, че трябва да има такива санкции.

Проблемът с болничните листове е в заключителен етап, като през седмицата темата ще бъде обсъдена на Съвета за тристранно сътрудничество с конкретни предложения от работодатели и синдикати за ограничаване на злоупотребите, каза Велев.

Другото предложение на АИКБ, свързано с болничните, е при издаването му работодателят да го получава на момента, онлайн, а не след представянето му от служителя.

Велев говори пред журналисти по време на срещата „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“, която се проведе в София. Приоритетите са свързани с преодоляване на недостига на човешки ресурси, ускоряване на реформите в образователната система, с акцент върху професионалното образование, ускорено изграждане на електронното управление, реформата в сектор „Енергетика“ и други.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".