18.8 млн. лева взеха общините от безлихвени заеми

18.8 млн. лева взеха общините от безлихвени заеми

През тази година министерството на финансите (МФ) отпусна безлихвени заеми на общините в размер от 18.8 млн. лв. От тях 10.3 млн. лв. са заради временни касови разриви по местните бюджети и 8.5 млн. лв. са в изпълнение на плана за финансово оздравяване на общините с финансови затруднения. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

От БСП коментираха, че общинските бюджети са едни от най-засегнатите от пандемията. По думите на депутата Николай Тишев от левицата в по-голямата си част местните власти са решили да намалят разходите и да променят бюджета си заради по-ниски приходи. Затова и от БСП поискаха информация дали финансовото министерство има планове да подпомогне безвъзмездно или възмездно общините, каквито практики е имало и при предишната криза.

В отговор Ананиев напомни направеното досега.

“За сметка на представените до 20 януари 2020 г. трасоеми за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и за сметка на до 30% от натрупаните средства за отчисление по Закона за управление на отпадъците, общините могат да пренасочват средства, за да се преодолеят последиците от кризата”, каза ресорният министър.

Във връзка с пакета от нови социално-икономически дейности от юли общините получиха 24.6 млн. лв. през юли. Други 136.3 млн. лв. бяха предоставени на техническата и социалната им инфраструктура. За да подпомогне лечебните заведения, правителството отпусна и 6 млн. лв. за 72 общински болници, които са в отдалечени или труднодостъпни зони. 9.6 млн. лв. отидоха за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести. Предстои за общинските училища да бъдат предоставени допълнително пари за дезинфектанти и за дейности, свързани с противоепидемичените мерки, стана ясно още от отговора на финансист №1.

В заключение Ананиев посочи, че подпомагането на общините ще зависи от получените отчети за изпълнението на местните бюджети, като до момента има постъпили искания в МФ за над 600 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.