Студовите алергии докарват смърт в басейна

Д-р Теодора Вълчева, алерголог в Александровска болница

Студовите алергии докарват смърт в басейна

 • Доктор Вълчева, мнозина се оплакват от проблеми с кожата през зимата. В какво се изразява студовата алергия?

 • Някои хора смятат, че алергиите са приоритет на пролетта и лятото. През зимата обаче № 1 са студовите алергии. Те се изразяват с т. нар. студова уртикария, проявяваща се при ниски температури. По-леките й форми са зачервяване и оток по откритите части от тялото, като с нормализиране на температурата те изчезват. При тежките хронични случаи се появяват отоци, характерни за краката, ръцете, пръстите, кожата се оцветява в червено-лилаво и ставите се зачервяват. Възможни са отоци по ходилата и лицето. Лигавиците на очите и носа се възпаляват, възможно е кихане, дискомфорт и заглъхване в ушите и зачервяване на ушните миди. Това са характерните симптоми.

 • Има ли нехарактерни?

 • Тъй като се ангажират и кръвоносните съдове, е възможно мигренозно главоболие. Освен от студовото въздействие на атмосферата, студовата алергия може да се провокира от студени напитки. В извънзимния сезон тя може да се получи и от къпане и плуване в студени водни източници. Това е особено опасна проява на това заболяване.

 • С какво е опасна студовата алергия, провокирана от студени водоизточници?

 • След затопляне на слънце пациентът може да се гмурне в студения басейн, например, и дори да получи алергичен шок. Част от нежеланите инциденти във водата са предшествани от такава алергия.

Трябва да различаваме студовата алергия от фамилната студова уртикария. Тя не е алергична, но по клинична изява при деца наподобява алергичната. При фамилна студова уртикария имаме т. нар. автономно възпалително хронично заболяване.

 • От какво се провокира то?

 • То се провокира също от излагане на студена атмосфера и въздействия, като освен обривите се появяват и втрисания, както повишаване на температурата. Човек се подобрява спонтанно след елиминиране на студовите въздействия. От алергичната уртикария фамилната се отличава по това, че започва от най-ранна възраст, обикновено при бебетата след шестия месец. Тя не се поддава на традиционното лечение, тъй като механизмите й са други. Терапията е с медикамент – инхибитор, докато алергичната уртикария се лекува традиционно с противоалергични антихистамини средства, познати широко. За предпочитане са тези от втора група, които не водят до сънливост и намаляване на рефлексите. При по-тежките форми се налагат съдоразширяващи препарати особено, когато има отоци.

 • Как се диагностицира заболяването?

 • Диагностицирането става при лекар – алерголог, който третира мястото с кубче лед и наблюдава за реакции по определен протокол. Възможно е да се засегнат вътрешни органи и системи, да настъпят ревматологхични усложнения. Затова, човек не бива да се оставят на личната си преценка, а да отиде на лекар, ако има симптоматика за студова алергия. Ако той прецени, ще го насочи и към ревматолог.

 • Разпространено е мнението, че алергиите не се лекуват, а се постига само ремисия. Лечима ли е напълно студовата алергия?

 • Променя се реактивността на организма и при добар профилактика, адекватно лечение и поведение можем да очакваме продължителна ремисия. Това означава, че години наред пациентът може да няма никакви симптоми.

 • В какво се изразява профилактиката?

 • В изолиране от студовите въздействия чрез обличане и обуване по такъв начин, че човек да не усеща студа. Лицето и ръцете следва да се мажат с масла, например арганово. През лятото засегнатите от тази алергия не бива да влизат в студени реки, язовири, басейни, както и да не пият студени напитки.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.