Снимки

ВАСИЛ НАНЧЕВ

Цените на винетките за леките трябва да се актуализират всяка година, докато достигнат реалната цена от около 150 лв. Това зави при представянето стикерите на стикерите за 2016 г. строителният министър Лиляна Павлова.

Според нея за текуща поддръжка на пътищата са необходими около 720 млн. лв., а в последните години се събираха по около 200 млн. лв. „С новите цени на винетките от догодина приходите ще достигат 320 милиона, но и това не е достатъчно”, добави тя.

„Стикерите за 2016 г. имат допълнителни защити”, обясни шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. „Едната е, че те имат във фона си стилизирани образи на известни български исторически паметници. Отделно цифрите се виждат от различни ъгъл по различен начин”, добави той.

Срещу фалшификация е променено графичното оформление на винетките. На стикерите са вградени две холограми. Първата е зелена и на нея се вижда изпъкнала цифра „6“. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение компютърно генериран нанооптичен елемент. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол.

Изображенията за визуален контрол съдържат тримерен стъклен барелеф. Например при седмичните винетки за леки автомобили това е символ „К3С“, който изглежда обемно, все едно е изработен от стъкло, както и динамично изображение на тримерен обект, т. нар. моушън ефект. При него се вижда обемно движещо се изображение на цифрата 6.

За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация. На серийния номер на винетката съответства случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.