Сто седемдесет и осем пациенти са пуснали жалби в Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за лошо лечение и грубо отношение. Други 18 са за нарушаване на медицинските стандарти. Това показва докладът на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ от 1 януари 2017 до 30 март 2018 година.

Оказва се, че софиянци са най-недоволни от своите лекари, независимо дали те са в болниците, в доболничната помощ или личните им доктори. След тях най-много сигнали пускат в здравната ДАНС и търсят правата си хората от Пловдив, Плевен, Враца, Стара Загора и Благоевград. За този период

са извършени общо 246 проверки

от които 45 са в лечебни заведения. Най-много са проверявани болниците в София, Варна, Пловдив, Благоевград, Плевен, Враца, Стара Загора и Бургас. Според доклада са установени общо 186. За тях са съставени 74 административни акта и са издадени 47 наказателни постановления. Най-много са те за нарушаване на достъпността и своевременността на оказването на медицинска помощ – 54. За нарушаване на медицинските стандарти нарушенията са 30.

Оказва се, че при всяка седма проверка е установено нарушение. Най-много са те по отношение на Закона за здравето – 46% от всички установени. Други 9 на сто са за нарушения на Закона за лечебните заведения, 4 процента - на медицинската документация, 6 на сто за наредбата за управление на лечебните заведения, на методиката за субсидиране – 4 процента.

Независимо че според няколко социологически проучвания българинът най-много се оплаква от

нарушаване на правата му в болниците

едва 5% от нарушенията са по отношение на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, която регламентира отношенията права на пациента и заплащане.

В доклада на Агенцията „Медицински одит“ за последните петнадесет месеца се посочва, че близо 10% от установените пропуски и нарушения не предполагат произнасяне на агенцията, но служат за нуждите на други институции, заинтересовани лица и организации. Те са направени по искане на прокуратурата и следствието.

За последните три години в здравната ДАНС от тези две институции са постъпили 266 искания за извършване на проверки.

Наблюдава се тенденция за увеличение на постъпилите от органите на съдебната власт – следствия, прокуратури и съдилища, Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност” искания за извършване на проверки, се казва още в доклада.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Обмислят Кодекс за социална закрила

Платен отпуск след 4 месеца работа, вместо след 8

Обмислят Кодекс за социална закрила

Министерството на труда и социалната политика предлага минималния стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск да бъде 4 месеца, а не 8 както е в момента, за тези които постъпват за първи път на работа или я сменят. Това заяви социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя.

Трамвай блъсна дете в центъра на София

Трамвай блъсна 12-годишно дете в центъра на София. Инцидентът е станал на кръстовището на улиците „Граф Игнатиев“ и „6 септември“ към 13.10 ч. в петък. Мотрисата, която ударила детето, се движела по линия 12, научи NOVA.

Комбинираха мартеници с бутурници за Сирни заговезни

Интересна комбинация на традиционна мартеница със специално направени за празника Сирни Заговезни бутурници - стрелички, издялани от дрян или мекиш (татарски клен) могат да се видят по сергиите в Стара Загора.