Езикът ни стана  официален в Илинойс

15 милиона души по света го говорят

Езикът ни стана официален в Илинойс

Данъчните в област Кук разясняват на гражданите и на български

Българският език вече е официален в щата Илинойс, област Кук. Там данъчната администрация дори дава разяснения на гражданите и на родния ни език. „Явно сънародниците ни са добри данъкоплатци. Доколкото разбрах, и в други щати езикът ни ще придобие такъв статут, но още не мога да дам конкретна информация“, коментира пред „Монитор” доц. Ана Кочева от Института за български език при БАН, която е член и на Обществения съвет за българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова.

Доц. Кочева поясни, че след 1989 година

броят на преселниците ни в САЩ е нараснал на половин милион

като само в Чикаго общността ни вече наброява 250 000 души. Роля за поддържане на езика ни в чужбина играят най вече българските училища зад граница, църквата и църковните общини, както и медиите. Близо 15 млн. души по света говорят български език, показа пък наскоро карта, чийто автор е доц. Кочева. Проектът е продължение на издадената преди време карта на диалектите ни, която обхващаше Мизия, Тракия и Македония.

„Нашите общности в чужбина са

многобройни „малки Българии”

или „нови Българии” зад граница. Картата отразява преселванията на българите, които са главно два типа: стари – до промените през 90-те години на ХХ век, и нови – след промените. Те продължават и до днес”, обясни доц. Кочева. Тя уточни, че българският език на тези нови места се говори по различен начин в зависимост от това дали преселническото население е по-многобройно и компактно и е признато за национално малцинство, или става въпрос само за група със свой език в чужда държава. Използването на българския език по света, особено там, където отсъства компактно и по-многочислено малцинство, има предимно поколенчески характер. „Докато у първото преселено поколение в новата страна употребата му е редовна, то у втората генерация тя вече е стеснена, за да премине у третото поколение само в семеен спомен”, обясни още доц. Кочева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.