Снимки

 

 

За пръв път на арменски език прозвуча написаното преди 119 години гениално стихотворение на Пейо Яворов „Арменци“.  Стори го пред бюст- паметника в двора на родната му чирпанска къща председателят на съюза на арменските писатели Едвард  Милотосян в деня, в който преди 140 години с името Пейо Тотев  Хаджииванов  Крачолов се ражда бъдещият лирик-харамия.

Преди да поднесе факлата към жертвения огън пристигналият специално за юбилейните 50-ти Яворови литературни дни в Чирпан гост заяви: „Благодарни сме на тази земя, че е родила един велик хуманист  , поет и невероятен човек.Ако беше в ръцете на поетите да спрат войните и нещастията – тази земя щеше да бъде едно чудесно място за живот. Един поет като Яворов приема болките и страданията на другия не просто като болки и страдания на някого, той ги приема вътре в своето сърце като свои. Днешното ни събиране, българи и арменци тук, означава едно – че големите поети ни обединяват!“.

Словото на Милотосян продължи минути по-късно пред  бронзовия паметник на поета в центъра на Чирпан и вицепрезидентът  Илияна  Йотова: „Той изпя най-красивите, най-романтичните песни за нашите битки и националния ни идеал. Във всяка една дума, във всяко едно стихче и мисъл на този велик човек виждаме себе си и искаме тази мисъл да бъде наша.Днес ми подариха сборник със стихове на Яворов, преведени на 13 езика. Това е чудесно. Но нима можеш да го преведеш? Защото това не означава просто да вземеш речника, да замениш едните думи с другите…Да преведеш Яворов означава да заживееш в неговия свят. Думи като „любов“ и „омраза“ , „добро“  и „лошо“ , „вярност“  и „предателство“ са не просто понятия, а неговата поетична съдба. И много ми се иска с това събитие, 140-та годишнина на Яворов да започват новините във всички медии ако наистина сме искрени, когато казваме ,че сме горди българи!“.

С думи на преклонение към стореното през сравнително краткия /Яворов приключва трагично земния си път едва 36- годишен/ живот се обърна към множеството и  юбилейният, десетият носител на националната литературна награда на неговото име, поетът Иван Цанев. Преди да прочете култовото си / написано през далечната 1971-а година/ стихотворение „Паметна плоча“, той подчерта: „Който е разгръщал фототипното издание на „Под сенките на облаците“ с Яворовите поправки, зачерквания и пояснения, не може да не е бил потресен.Вече надвесен над бездната и вторачен в отвъдното, с трепереща ръка, подкрепяна от Владимир Василев, поетът е доусъвършенствал творби, които днес са христоматийни, и е слагал кръст на стихотворения , с които други, по-малко взискателни автори  биха се гордяли . Това е един от великите Яворови уроци, които не се забравят, не бива да се забравят!“.

37 изследователи на житейския и творчески път на Яворов взеха участие в  националната научна конференция с водещи проф. Димитър Михайлов, проф. Николай Димитров и проф. Антония Велкова - Гайдарджиева, посветена на 140-та му годишнина в Чирпан.

За пръв път беше направен опит за цялостно представяне и на легендарния яворов племенник Костадин Крачолов – Войводата, убит в сражение с турската войска на 1 май 1906 година в местността  Вълко дере в Република Македония  и за когото местните още пеят песента „Зададе се облак тъмен“.

Яворовите литературни дни ще приключат в понеделник с премиера на филма „Яворов-разкази от вчера и днес“ и с отчитане резултатите от националния младежки литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино мила“. На финала на деня ще бъде открита и изложба с рисунки под мотото „Недорисуван свят“, посветен на трагично приключилата живота си художничка Василия Стоилова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бандити обраха банка в Несебър

Нагли бандити обраха банка в Несебър, след като разбиха тухлена стена, за да стигнат до трезора. По непотвърдена информация, те са отмъкнали над 100 000 лева. Инцидентът е станал преди два дни, но все още не е оповестен от полицията. Апашите проникнали в банката посред нощ.

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.