Рибари пишат до премиера:  Спрете зелената мафия (ОБНОВЕНА)

Разследват 5 версии за смъртта на делфините

Рибари пишат до премиера: Спрете зелената мафия (ОБНОВЕНА)

 

Декларация до премиера, в която го призоваха да спре зелената мафия, написаха рибарски сдружения и неправителствени организации, които участваха в кръгла маса за измирането на делфините в Черно море. „Категорично заявяваме, че морският риболов не е причината за намаляване на популацията на делфините или за тяхната завишена смъртност. Категорично се противопоставяме на постоянните опити за вменяване на вина на рибарите и местните общности за смъртността на делфините и за всеки друг проблем в Черно море“, подчертаха в нея те и настояха за незабавна среща с премиера „преди да се стигне до емоционални сблъсъци между рибарите, защитаващи своя хляб, и т.нар. еколози“.

„Настояваме да се прекратят опитите на зелената мафия за намеса в определени видове индустрии. Напълно ясно е, че предвид заделените десетки милиони за екологични дейности, това е поредната постановка на „еколозите“ да осигури тяхното усвояване. Настояваме да се преустанови финансирането на всички екологични организации с пари от бюджета, да се преустанови да се аутсорсват дейности и им се предоставят обществени поръчки по определяне, картиране на зоните и преброяване на видовете в Черно море“, заяви пред "Монитор" предсесателят на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев. Той настоя и контролните институции в държавата да направят пълна ревизия на милионите евросубсидия, получени от „еколозите“ от зелената мафия.

Пет са основните версии за масовото измиране на делфини по нашето черноморие, стана ясно по време на проведената кръгла маса по темата в Бургас. Във форумd на  "Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“ участваха няколко рибарски сдружения, неправителствени организации, РИОСВ, ИАРА и Гранична полиция. Представителите на държавата признаха, че до момента няма никакви доказателства, че морските бозайници измират, вследствие на риболовна дейност, още по-малко за целенасочено умишлено изтребване. Бургаските рибари са гневни, че през последните няколко години, бяха заклеймани като главен и единствен екзекутор на делфини. Те представиха неоспорими факти, с които доказват, че не е възможно морските бозайници да умират от случайно попадане в рибарски мрежи. 
"Обвиняват ни, че дънните мрежи за калкана, убивали делфините, което е абсурдно. Уловът на калкан е през зимата - от януари до март, а делфините измират винаги през лятото. Сега се лови само хамсия и то близо до брега. Второ - в Черно море има три вида делфини и само един от тях - Морската свиня може да се види близо до брега, останалите най-често се срещат в райони отдалечени на 30 до 50 км навътре в морето, а там мрежи няма. От рибарската агенция направиха проверка, която доказа, че нашите мрежи не са причина за мъртвите животни. От екоинспекцията потвърдиха, че броят им не е по-голям, отколкото през предишни сезони. Дори  е имало години и с по-висока смъртност", аргументираха се рибарите по време на форума. 
Заради нападките срещу тях от страна на зелени организации, има голям риск да бъде тотално забранен риболова в определени зони, което пък застрашава поминъка на стотици местни. Рибарите дебатираха по пет основни версии, които според тях вероятно стоят зад измирането на делфините. 
На първо място бе посочен фактът, че морето изхвърля най-много мъртви делфини  по време на военни учения в морето. Взривовете във водата и най-вече децибелите от тях убиват делфините, категорични са рибарите. Сонарите на военните кораби и излъчваните от тях радиовълни също биха могли да причинят смъртта им. Другата версия на морските вълци е, че изтреблението има връзка с методиките за проучване залежите на нефт и газ в морето, както и с използваните съоръжения. В тази сфера обаче липсват изследвания и към момента не може нито да се потвърди, нито да се отрече, признаха участниците в дискусията. Несебърските рибари имат съвсем прозаично обяснение за проблема. 
" Моята версия е, че изхвърлените на брега мъртви малки делфинчета са починали при раждането си. Ние сме ги виждали по брега - някои дори бяха с пъпна връв. Това е естествен подбор и се случва всяка година, но просто това лято морето е необичайно бурно, теченията много силни и затова ги изхвърлят на брега по няколко на ден" заяви Красимир Вангелов от рибарското сдружение в Несебър.  
Последната версия за измирането на бозайниците е свързана с необичаен вид медуза, чиято популация застрашително расте. Мекотелото Ктенофора Мнемиопсис Лейди е "внесена" от Атлантика още преди трийсетина години, но до сега не е създавала проблеми. Медузата е привнесена  в Черно море чрез баластните води, изхвърляни от корабите. В години с топли зими, каквито са последните, популацията драстично се увеличава. Океанският пришълец е доста лаком и изяжда зоопланктона, който пък е основна храна за хамсията и малките сафридчета и така се уврежда цялата хранителна верига. Недостигът на храна за делфините, може да е истинската причина за повишената смъртност. За това намекнаха наскоро и учени от Института по океанология при БАН, но не посмяха да направят директна връзка с мъртвите делфини.
"За да се спре размножаването на Мнемиопсис лейди трябва да има стриктен контрол на баластните води и много риба, която е естествен конкурент на тази ктенофора. Проучванията ни обаче показват, че рибните запаси намаляват", обясниха преди дни от Института.  Експертите са категорични, че най-бързо се топят запасите от калкан и барбун. Факт, който потвърждават и рибарите. 
По време на форума в Бургас, рибарите категорично поискаха държавата да разследва причините за измирането на делфините и да ги назове, но като приведе и неопровержими доказателства. Шефката на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова заяви, че това може да се случи след задълбочев анализ и мониторинг. Тя предложи всички държавни институции като РИОСВ, ИАРА и Института по океанология да обединят усилията си и всеки да предостави всички данни и изследвания, правени през годините.
"Не е редно, нито сериозно да се хвърлят необосновани обвинения кой и защо е виновен, преди да сме разбрали истинската причина", коментира Атанасова. Тя посочи, че този сезон действително бройката на изхвърлените мъртви бозайници е завишена, но не е фрапираща. Необичайното било единствено, че повечето от делфините са открити през последните две седмици в много кратък период от време. Иначе тъкав пик е имало и през 2012 година. 
След форума, рибарите изготвиха обща декларация, която ще изпратят до премиера Бойко Борисов. В нея се казва:
"Морският риболов не е причина за намаляване популацията на делфините и за тяхната завишена смъртност. Категорично се противопоставяме на това да ни вменяват вина. Настояваме да се огласи влиянието на военните кораби, вредата от подводните взривовове и радиовълните върху здравето, живота и ориентацията на делфините. Как влияят върху живота на делфините съвременните техники за проучване на добив на нефт газ и други подобни. Настояване за аргументирани и научни становища и категорично се противопоставяме за определяне на зони за забрана за риболова.
Настояваме да се преустанови финансирането на всички екоорганизации с пари от бюджета и да се преустановят обществените поръчки по определяне картиране на зоните и преброяване на видовете в Черно море. Ние не живеем от социални помощи, от подаяния от бюджета или от субсидии от държавата. Ние осигуряваме пари, за да плащат държавните заплати на тези, които постоянно подвеждат обществото какви врагове сме рибарите на природата, на делфините, на морето, на пристанищата, напоследък и на държавата. Категорично сме против всички забрани, рестрикции и ограничения, пък били те и от някои екологични организации, които получават пари от държавата и слагат прът в колелата на сектора".
Според проучвания на НПО "Черноморска изследователска програма Ной" причините за смъртта на делфините са четири. Това са сонарите от военните учения, промяната на мястото на съществуване, поради факта, че муткурите са били прогонени от по-големия вид "афала". Другите две причини са нарушението на рибните ресурси и замърсяване на морето, причинено от речните корита, както и нарастване на популацията медузите. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.